Výstava představuje architekturu z Kanárských ostrovů

Vložil
ČTK
17.12.2007 12:10
Praha

AMP arquitectos

Praha - O tom, že Kanárské ostrovy nejsou jen letoviskem pro vnitrozemské Evropany, kteří chtějí k moři, ale nemají rádi velké teplo, informuje výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Představuje architektonický ateliér AmP Arquitectos působící na Tenerife, jmenuje se Ve znamení vulkánu a potrvá do 27. ledna.
    Studio, které vedou architekti Felipe Artengo Rufino a José Pastrana, získalo podle pořadatelů výstavy velký ohlas i za hranicemi Španělska. Do povědomí se dostali stavbou vládní budovy na Kanárských ostrovech. Jejich tvorba je založena na propojení kreativity, tradice vycházející z prostředí Kanárských ostrovů, sochařského přístupu k architektuře a využívání designových prvků v kombinaci s místními materiály. Svoji tvorbou reagují na prostor, ve kterém žijí a kde navrhují.
    Výstava se zaměřuje především na nedávno dokončený projekt atletického stadionu v Tenerife. Svým vzhledem obřího kamenného náspu, zasazeného do předměstského kontextu, reprezentuje moderní high-tech architekturu.
    Mezi další projekty týmu patří soudní dvůr v Santa Cruz (2007), nástavba budovy Cabildo (2007) a škola v  Orotavě (2005). Soutěžní projekt přístavu v Los Cristianos (2007) ilustruje citlivý přístup Felipa Artengo Rufina a José Pastrana k městské architektuře. Mění oblast, kde se setkává moře s městem, na oblast přívětivou pro její obyvatele i turisty. Základní principy tvorby AmP vnímají prostor jako směs geologických a klimatických sil, průmyslu, zemědělských a městských zvyklostí a sociálních a kulturních vlivů.
    Rufino a Pastrana vytvářejí architekturu přímo na míru lokalitě. Na jejich design má silný vliv přírodní rozmanitost ostrova. Důležitý je pro ně také "časový efekt". Proces zrání jejich nejoblíbenějších materiálů - betonu, kamene a dřeva - navazuje na přírodní změny, zdůrazňuje sílu architektury.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
okna
Mouser
19.12.07 09:17
zobrazit všechny komentáře