Podíl volných kanceláří loni v Brně klesl, plocha vzrostla

Vložil
ČTK
10.02.2017 10:35
Brno

Petr Pelčák
RAW

Brno - Podíl volných kanceláří se v Brně loni snižoval, přestože výrazně vzrostla jejich plocha. Ke konci roku 2016 činila míra neobsazenosti 12,1 procenta, což je meziroční pokles o čtvrtinu. Plocha se zvětšila o devět procent na 525.000 metrů čtverečních, dostavěny byly čtyři administrativní budovy. V tiskové zprávě to uvedlo Regional Research Forum sdružující instituce a společnosti, které se pohybují na realitním trhu.


Největší areál byl dostavěn ve Slatině, a to budova Areál Slatina O s 15.300 metry. V této lokalitě výstavba pokračuje. Jen o kousek menší je Campus Science Park C v Bohunicích. Zhruba poloviční je Dorn u Vaňkovky a CTOffice A2 ve Škrobárenské ulici. V podstatě všechny projekty se v současnosti daří developerům obsadit ještě před otevřením a díky trvajícímu ekonomického oživení se daří obsadit i déle neobsazené kanceláře.

Aktuálně se v Brně staví dalších 44.300 metrů kanceláří, z čehož letos se předpokládá dokončení 17.300 metrů. Čím dál úspěšnější jsou kancelářské prostory v centru města a v jeho bližším okolí, problematické je obsazení míst, která jsou daleko od centra a jsou špatně dostupná veřejnou dopravou. Podle odborníků totiž v době převisu poptávky na pracovním trhu působí dobrá dostupnost centra a s tím souvisejících služeb jako jeden z nabízených benefitů pro zaměstnance.

Nájemné zůstává v Brně dlouhodobě poměrně stabilní. Nejvyšší dosažitelné nájemné loni zůstalo ve druhém pololetí na 13 eurech (351 Kč) za metr čtvereční za měsíc.
0 komentářů
přidat komentář

Související články