Šest staveb aspiruje na cenu za respekt k historickému prostředí

Polyfunkční dům v Minské ulici, Brno, Makovský&partneři, foto: Klub za starou Prahu

Praha - Na Cenu klubu za starou Prahu pro nejlepší novostavbu v historickém prostředí je nominováno šest mimopražských staveb, dvě se nacházejí v Brně. Výsledky 13. ročníku soutěže pořadatelé oznámí 13. února. Mezi nominovanými je několik městských domů s různými funkcemi, základní škola, společenské centrum s muzeem a rekonstruovaná historická věž.

Klub Za starou Prahu chce soutěží mimo jiné přispívat k dialogu mezi památkáři a architekty, jejichž úsilí někdy zdánlivě podle obecně sdíleného názoru jde proti sobě. Klub oceňuje stavby, které podle něj nenarušují historické prostředí, vynikají hodnotnou architekturou a kultivují své okolí.

Letos jsou nominované dvě stavby v Brně. Jedna z nich je polyfunkční dům v Minské ulici od ateliéru Makovský&partneři. Řadový dům ve čtvrti Žabovřesky byl postaven na velmi úzké parcele typické pro tamní zástavbu. Maximální míru zastavění umožnilo prostorové členění na dva objekty, uliční a vnitřní, propojené světelným a komunikačním atriem.

Polyfunkční objekt v Údolní ulici v Brně navrhli architekti ze studia Projektil, autoři Národní technické knihovny, která Cenu Klubu za starou Prahu dostala před několika lety. Stavba na úpatí Špilberku poskytuje prostory několika ekologickým neziskovým organizacím. Budovu obklopuje otevřená zahrada, kde by se také měly dít školní a výukové aktivity.

Stavební úpravy a přístavba základní školy Hovorčovice je dílem architekta Ondřeje Tučka. Historickou budovu přibližně z poloviny 19. století Tuček upravil do původní podoby, přístavba se schválně odlišuje tvarem i barvou fasády. Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové, na níž pracovalo studio Chmelík&partneři, loni získala Grand Prix architektů, nyní má nominaci Klubu za starou Prahu. Do vyčištěného historického prostoru věže ze 16. století byl vložen současný prvek - kovové schodiště, podesty, výstavní a interaktivní prvky s výukovými programy.

Centrum Caolinum projektovali Jakub Chvojka a Radek Dragoun, má být muzeem unikátní těžby kaolinu v Nevřeni a také společenské a kulturní centrum obce. Inspirací pro architektonicky velkoryse pojatý objekt se staly štoly v nevřeňském podzemí. Šestici nominovaných uzavírá polyfunkční dům v Uherském Hradišti od Pavla Stojanova.

Loni Cenu Klubu za starou Prahu dostala dostavba Dusíkova divadla v Čáslavi od ateliéru Burian-Křivinka. Letos opět mezi nominacemi není žádná pražská stavba. Podle pořadatelů v hlavním městě nad kvalitou vítězí kvantita, vyhrávají peníze a představy developerů po co nejvyšším možném zisku z daného místa. V Praze téměř neexistují architektonické zakázky, které by zadávaly veřejné instituce. Odstrašující příklady novostaveb jsou podle Klubu za starou Prahu Myslbek Na Příkopech, nedaleké Palladium, Quadrio na Národní třídě nebo Florentinum na Poříčí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články