Lékařská fakulta Kolumbijské univerzity v New Yorku od DS+R

Lékařská fakulta Kolumbijské univerzity v polovině srpna otevřela na severozápadním okraji Manhattanu novou čtrnáctiposchoďovou budovu, která je ztělesněním medicínského výzkumného a vzdělávací centra pro 21. století. Za projektem prosklené věže o rozloze 100.000 čtverečních stop (9300m²) stojí místní kancelář Diller Scofidio + Renfro a globální studio Gensler (projekt 2012, realizace 2013-16). Projekt Vagelos Education Center finacovali manželé Roy a Diana Vagelosovi, kteří jsou rovněž absolventy této páté nejstarší americké univerzity.
Kaskádovité uspořádání jednotlivých prostorů hraje významnou roli v neformálním způsobu vzdělávání. Vertikální propojení prostorů různých velikostí s velkými prosklenými plochami nabízí výhledy na město i na přilehlou řeku Hudson. Severozápadně orientované laboratoře, učebny a víceúčelový sál pro 275 hostů naopak nabízí místo k plnému soustředění. V objektu se dále nachízí technologicky vyspělé učebny, místnosti s počítačovými simulátory, ale také prostory ke společnému setkávání a odpočinku.
Hlavní nosná železobetonová konstrukce s řadou odvážných konzol byla posílena příměsí skleněných vláken. Přestože hlavní fasáda působí chaoticky a vytrácí se z ní tradiční členění stavby na jednotlivá podlaží, je vnitřní orientace překvapivě přehledná. Prosklená fasáda je z jižní strany potažená kovovým roštem. Na severní straně je sklo z klimatických důvodů nahrazeno hliníkovými panely.
O co je severní strana méně zajímavá po architektonické stránce, o to více stojí za pozornost po technologické stránce z pohledu získávání tepla, distribuce přirozeného světla a energetických úspor. Ekologicky zodpovědný návrh usiluje o zanechání co nejmenší uhlíkové stopy.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články