Central Group představila nový návrh výškových domů na Pankráci

Vložil
ČTK
22.04.2016 14:15
Praha

Josef Pleskot
AP ATELIER



Praha - Developerská společnost Central Group dnes představila nový návrh výškových bytových domů na Pankráci vedle sídla České televize. Autorem projektu je architekt Josef Pleskot. Návrh jeho ateliéru zvítězil v architektonické soutěži, ve které developer Central Group oslovil deset českých architektonických ateliérů. Rezidence Park Kavčí Hory má zahrnovat 379 bytů, součástí mají být obchody, restaurace nebo ovocný sad. K uskutečnění výstavby je však potřebná změna územního rozhodnutí. Projekt výstavby na Kavčích Horách budí emoce, dlouhodobě s ní nesouhlasí například občanské sdružení Občanská iniciativa Pankrác.

Firma Central Group uvedla, že má sice na výstavbu na pozemku stavební povolení, to se ovšem vztahuje na původní projekt, který nechal připravit tehdejší majitel pozemku, společnost Hochtief. Developer od Hochtiefu tříhektarový pozemek koupil v roce 2012. S původním návrhem však nebyl plně spokojen a v roce 2014 proto vyhlásil novou architektonickou soutěž. Investiční náklady na první etapu stavby podle předsedy představenstva Central Group Dušana Kunovského budou činit 2,5 miliardy korun.

Central Group si současné stavební povolení zatím ponechává. Argumentuje tím, že mu umožní zahájit okamžitě výstavbu původního projektu v případě, že by se povolování nového projektu táhlo nepřiměřeně dlouhou dobu nebo bylo zcela zastaveno. "Nepřipouštím si, že by ale selský rozum pro nový projekt nezvítězil," uvedl dnes Kunovský.

Developer dále uvedl, že celková plocha veřejně přístupných ploch a zeleně v areálu dosáhne 19.000 metrů čtverečních (m2). "Z toho 3000 m² vznikne v přímé návaznosti na Centrální park na Pankráci v sousedství objektu a tuto nově upravenou zelenou plochu je investor připraven převést do vlastnictví veřejné správy," dodal developer.

Pleskot na dnešní tiskové konferenci uvedl, že podíl veřejně přístupných ploch v novém návrhu stoupl proti původnímu návrhu o 14 procent na 84 procent. Občanský prostor zastoupený mateřskou školkou či restaurací se pak zvýšil z původního 1,7 procenta na 11,6 procenta. Kunovský dodal, že celý prostor bude navíc otevřen pro všechny, z bezpečnostních důvodů bude uzavírán pouze na několik hodin v noci.

S plánovanou stavbou nesouhlasí někteří místní občané i opoziční zastupitelé městské části. Například ČSSD podpořila spolu s občanským sdružením Občanská iniciativa Pankrác petici proti výstavbě. Záměrem se na začátku dubna zabývalo i zastupitelstvo Prahy 4. Zastupitelé si ale nakonec odhlasovali, že se k projednávání bodu vrátí na příštím jednání.

Firma Central Group se dnes proti kritice vymezila. V dopise, který adresovala zástupcům Prahy 4 a dalším orgánům veřejné správy, mimo jiné uvedla, že kvůli požadavkům městské části snížila například plánovanou maximální výšku staveb na 68 metrů, což je dva metry pod úrovní, kterou doporučuje organizace UNESCO. "Praha nemůže žít jen z hotového - ze své historie, musí se dívat i do budoucnosti," podotkl Kunovský.

2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
22.04.16 03:38
Budoucnost?
Tomáš Vích
22.04.16 05:43
zobrazit všechny komentáře

Související články