kruh podzim 2015 : Caroline Bos - Procesy územního plánování

Zdroj
o.s. Kruh
Vložil
Tisková zpráva
29.09.2015 13:50
Caroline Bos
UNStudio

Kruh Vás zve na první podzimní přednášku z cyklu „Architektky“, kdy vystoupí řada vynikajících českých i zahraničních architektek, které představí své projekty i aktuální tendence v současné architektuře. 


Caroline Bos / UNStudio (Nizozemsko):

Kontakty, sdílení vědomostí a zainteresované osoby v procesech územního plánování

čtvrtek 1. října 2015, 19:30 hodin

Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1


Tradiční rozdíly mezi kategoriemi, typologiemi a rozsahy se stírají: město - příroda, veřejné – soukromé, globální – místní, kulturní - komerční… vše je navzájem propojeno. A proto přístup k urbanistickému rozvoji, projektování a realizaci, založený na sítích a zpracování, se stává čím dál tím víc životně důležitým v době, kdy znalosti volně a neomezeně proudí mezi zainteresovanými subjekty. Realizace současných míst a prostor si vyžaduje znalost politických pravidel, flexibilní a prostorově technicky inovativní přístup ve všech vzájemných souvislostech se zaměřením na vědomosti.

UNStudio
chápe vědomosti jako ústřední prvek rozumného přístupu ve městech. Příkladem jsou firmy, které pracují v sociální oblasti a přešly od starého k mnohem inovativnějšímu  hospodářství a které vyzdvihují komunikaci, otevřenou výměnu názorů a společnou kreativitu. UNStudio věří, že přijetím tohoto přístupu může architektura mnoho získat a hledá cesty k vlastní přeměně na otevřené studio založené na vědomostech. Ale jaký to má vliv na profesionální pozici lidí, kteří jsou v těchto sítích zapojeni, a zejména na pozici žen?
Ve stati sepsané společně s Tanjou Kullack pro první konferenci na téma Architektura ve vztahu k pohlaví, která se konala v Seville v roce 2014, zkoumá Caroline Bos, jak by měnící se podstata praxe v architektuře (od systému vyloučení ve formě profesionální a institucionálně definované a přísně vymezené sociální třídní vrstvy směrem k praxi propojených sítí) mohla mít pozitivní vliv na rovnost žen v této profesi. Při pražské přednášce by se Caroline ráda zaměřila na toto téma v souvislosti se svými zkušenostmi se společností UNStudio.

Caroline Bos
studovala dějiny umění na Birbeck College na londýnské univerzitě a urbanistický a regionální rozvoj na Faculty of Geosciences na Univerzitě v Utrechtu. V roce 1988 spoluzaložila Van Berkel & Bos Architectuurbureau spolu s architektem Benem van Berkelem a rozšířila tím své písemné teoretické projekty do praktické architektury. Uskutečněné projekty zahrnují most Erasmus v Rotterdamu, museum Het Valkhof v Nijmegenu a dům Moebius.
V roce 1998 Caroline Bos spoluzaložila UNStudio (United Net). UNStudio se prezentuje jako síť odborníků v architektuře, urbanistickém rozvoji a infrastruktuře. Současné projekty urbanistického rozvoje zahrnují rekonstrukci areálu nádraží v Arnhemu, multifunkční Raffles City v Hangzhou, podrobný plán pro Basauri a návrh a rekonstrukci Harbour Ponte Parodi v Janově.
Caroline Bos přednášela jako externí lektorka na Princetonské univerzitě, Institutu Berlage v Rotterdamu, Akademii výtvarného umění ve Vídni a Akademii architektury v Arnhemu. V roce 2012 jí byl udělen titul čestné profesorky na Fakultě architektury, stavebnictví a urbanistického rozvoje Univerzity v Melbourne. Její výuka je zaměřena na ucelený přístup k architektonickým pracím, kam včleňuje virtuální a materiální organizaci a inženýrské stavby.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články