Archa budoucnosti vyplula

Unikátní stavba LIKO-NOE byla postavena za rekordně krátkou dobu. Za 27 dní

Vložil
Tisková zpráva
02.06.2015 21:10
Zdeněk Fránek
Fránek Architects

Je nejvyšší čas, abychom přírodě vrátili to, co jsme jí vzali a začali si vážit přírodních zdrojů. Pomůžeme tím nejen jí, ale také našemu bezprostřednímu okolí. První vlaštovka je na světě, stavba LIKO-NOE hrdě stojí v areálu české rodinné firmy LIKO-S, a.s. Princip přírodní tepelné stabilizace nabral reálné kontury.
     Z toho důvodu se vedení společnosti rozhodlo pro riskantní projekt světového významu. Postavit vývojové centrum, které bude symbolem přírodní tepelné stabilizace. "Znamená to, že bude pracovat pouze s energiemi získanými z přírodních zdrojů, ať už půjde o sluneční záření nebo chlad z podzemí. Obejde se však bez speciálních strojních zařízení," říká Lukáš Kovařík, technický ředitel divize ENERGY společnosti LIKO-S, a.s. Výzva zaujala významného brněnského architekta Zdeňka Fránka, který představu o arše budoucnosti zhmotnil na papíře. "Ve své dosavadní kariéře jsem vdechl život mnoha stavbám, ale ještě nikdy jsem nekoncipoval projekt, který je závislý na životě rostlin," přiznává architekt.
     Stavba vývojového centra LIKO-NOE začala slavnostním výkopem 13. dubna. Vize byla jasná, ale zároveň smělá. Završit výstavbu o 27 dní později. "Hlavní objekt byl koncipován jako dřevostavba, přičemž jsme k němu přidružili akustické komory a klimakomory, které poslouží pro další vývoj a měření produktů a materiálů společnosti LIKO-S, a.s.," říká Lukáš Kovařík.
     Cílem projektu je poukázat zejména na plýtvání vodou, která je nepřirozeným způsobem odváděná z místa dopadu bez jakéhokoliv využití. LIKO-NOE však bude samostatně pracovat s vodou díky speciální kořenové čističce a dočištění pomocí mokřadní fasády.
     Obvodový plášť stavby navíc přirozeně stabilizují zelené fasády, přičemž poskytnou místo také pro pěstování dýní, rajčat a podobně. "Stavbu v hodnotě 15 milionů českých korun jsme stihli dokončit podle plánovaného harmonogramu. V nejbližších týdnech budeme čekat na růst porostu, který je součástí zelené fasády," dodal Kovařík.
     Důležitou funkci v případě tepelné stabilizace plní i retenční jezírko, které je hlavně zdrojem přírodní vody, a zároveň dotváří celkový vizuální efekt o arše. "LIKO-NOE se totiž přímo odvolává na známý biblický příběh o Noemově arše. Náš projekt vznikl za podobným účelem. Chceme jím vrátit přírodě to, co jí bereme, chceme ji zachránit pro další generace, protože si uvědomujeme její hodnotu," vysvětluje Musil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články