Divadlo architektury : Ječmen studio | Růžové brýle architekta

Muzeum umění Olomouc zakládá Divadlo architektury, první akce bude v proluce

Zdroj
Petr Bielesz, Muzeum umění Olomouc
Vložil
Tisková zpráva
17.02.2015 10:05
Lukáš Blažek
ječmen studio

Novou výstavní, diskuzní a přednáškovou platformu pro architekturu nazvanou Divadlo architektury zakládá Muzeum umění Olomouc. Premiéru obstará ve středu 18. února olomoucké Ječmen studio happeningem Růžové brýle architekta, který se odehraje v proluce v sousedství muzea. Na divadelní akci naváže výstava v Divadle hudby.
Divadlo architektury je podle kurátorky Kláry Eliášové zastřešujícím názvem pro celoroční sérii aktivit - výstav, přednášek, diskuzí, projekcí či tematických procházek po městě, které se budou dotýkat architektury, urbanismu či fungování městského prostoru. „V rámci výstavního programu se zaměříme na prezentaci současné architektury. A využijeme k tomu mimo jiné dočasné zásahy do veřejného prostoru, které uskuteční vybraní architekti i historikové a teoretikové architektury mladší generace. Touto formou zprostředkují svou práci i témata, jimiž se dlouhodobě zabývají,“ naznačila program Eliášová.
Vůbec první akcí Divadla architektury bude ve středu v 18 hodin happening a následující výstava olomouckého Ječmen studia, které získalo ocenění Grand Prix architektů 2014 v kategorii novostavba za horský penzion Kraličák v Hynčicích pod Sušinou. „Projektem Růžové brýle architekta reagují na za plotem ukrytou proluku přiléhající k Muzeu umění Olomouc, kde měla vyrůst novostavba Středoevropského fóra. Nezastavěná plocha se jim stane jevištěm a ulice před ní zase hledištěm,“ řekla Eliášová.
Před ohradu autoři postaví průchozí rampu, z níž budou moci diváci shlížet do proluky. „A před nimi se otevře výhled na olomoucké moře. Uvidí slunící a koupající se figuranty, loď a vlnobití, uslyší kejhání racků i projekci baziliky na Svatém Kopečku,“ popsal s úsměvem Lukáš Blažek z Ječmen studia, který „představení“ opatří komentářem. Záznam akce se stane součástí výstavy, která bude v Divadle hudby do 1. dubna. Cíl happeningu ale podle Blažka není jen kolemjdoucí pobavit. „Zásadní otázkou, a to nejen v Olomouci, ale i v jiných městech, je totiž využití volných, dlouhodobě nezastavěných ploch. Chceme se tomuto tématu věnovat během diskuze, která bude v Divadle hudby následovat po happeningu a které se zúčastní i Jitka Ressová ze zlínské architektonické kanceláře Ellement,“ doplnil architekt.
Proluka o rozloze 1800 m2 je v sousedství Muzea umění Olomouc od roku 1969 po zboření pěti historických měšťanských domů. V roce 2007 vznikla idea Středoevropského fóra Olomouc, kulturní instituce, která by vznikla dostavbou a rekonstrukcí stávající budovy muzea. Projekt v hodnotě zhruba 500 milionů korun usiloval o dotaci v rámci Integrovaného operačního programu, ale neúspěšně.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články