Fakultní nemocnice Olomouc otevřela lékárnu za 100 mil. Kč

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
29.01.2015 15:55
Olomouc

ateliér-r

zdroj: ateliér-r

Olomouc - Lepší služby pacientům i lékařům nabídne nová hlavní lékárna, která byla dnes otevřena ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL). Stavba moderního lékárenského provozu stála více než 100 milionů korun a trvala 19 měsíců, řekl dnes novinářům ředitel FNOL Roman Havlík.

    Nová čtyřpodlažní budova lékárny stojí v areálu nemocnice v sousedství původní lékárny v ulici I. P. Pavlova a je dobře dostupná z velké části nemocničního areálu. "Oproti původním prostorám máme téměř dvojnásobný počet výdejních míst na recepty a volně prodejné přípravky. Zákazníky v nové lékárně obsluhujeme u sedmi pultů. Zkušební provoz jsme zahájili už v polovině prosince a daří se nám všechny odbavovat plynule, bez čekání," uvedl vedoucí lékárník Robert Běhal.
    Nová lékárna nabízí také zdravotnické potřeby, které byly dříve vydávané samostatně v Puškinově ulici poblíž dětské kliniky. "Lidé si u nás teď mohou vybrat z širší nabídky ortéz, paruk, ortopedických pomůcek, zdravotnické obuvi, protože místa máme opravdu mnohem více. K dispozici máme i diskrétní prostor pro individuální konzultace s pacienty," řekl Běhal.
    Léky jsou uspořádány ve 275 zásuvkách, které mají lékárníci za zády, takže nemusejí odcházet do skladu a klienty obslouží rychleji. Výdejna léků je pouze částí nového objektu, který má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží. "Nová budova nám umožnila přestěhovat jedno z nejnáročnějších pracovišť, které dosud sídlilo v chirurgickém komplexu. Je to ředírna cytostatik, kde jsou připravována léčiva pro chemoterapeutickou léčbu onkologicky nemocných pacientů. Měsíčně od nás k pacientům směřuje okolo 3500 těchto infuzí a injekcí," upozornil Běhal.
    V dalších prostorách jsou například speciální boxy pro sterilní přípravu infuzních roztoků, injekcí, očních kapek nebo výživy pro nezralé novorozence a těžce nemocné pacienty. V budově je pracoviště kontroly léčiv, jeho pracovníci kontrolují vstupní suroviny pro výrobu speciálních léků i vyrobené léky.
    "Nová budova nabízí také lepší zázemí pro naše zaměstnance, kterých je přes šest desítek. Větší jsou i sklady, kterými ročně projde opravdu velký objem léčivých přípravků v hodnotě přes miliardu korun. Jsou to veškeré léky včetně centrových určených pro závažné onkologické, hematoonkologické, neurologické a další pacienty," dodal Běhal.
    Podle Havlíka se o stavbě lékárny začalo uvažovat už před 15 lety, kdy prostory dosavadní lékárny FNOL přestávaly vyhovovat. "Jsme rádi, že se nám tuto myšlenku podařilo dotáhnout do úspěšného konce. Naše lékárna slouží nejen příchozím pacientům, ale je nezbytná pro zásobování celé nemocnice. Rozsah služeb a jejich komplexnost ve spojení s moderním prostředím nás teď jednoznačně řadí na špici v oboru," uvedl Havlík, podle kterého nemocnice stavbu lékárny financovala z vlastního rozpočtu.
0 komentářů
přidat komentář