CPI City Center Olomouc - fasádní desky Cembrit Cembonit - skryté kotvení

Vložil
Tisková zpráva
23.06.2014 06:25
Cembrit a.s.

K4 a.s.

V Olomouci, vedle vlakového nádraží, na místě chátrajícího hotelu Sigma a kulturního domu z počátku osmdesátých let minulého století vyrostl moderní komplex budov, jehož součástí je původní rekonstruovaný hotel, nová administrativní budova a nové kongresové centrum.



Architektonický ateliér K4 ve svém návrhu zkombinoval několik druhů fasád u jednotlivých objektů. Pro administrativní budovu navazující na dominantní hotel autoři navrhli hravou fasádu z vláknocementových desek Cembrit Cembonit. Na fasádě je přírodní vzhled vláknocemntových desek kombinovaný s hladkým povrchem plechu a skla okenních výplní.

 Působivého vzhledu fasády, bez viditelných kotvících prvků bylo dosaženo díky využití technologie skrytého kotvení společnosti ILTEGRO. Využit byl systém ITG-Q, kdy jsou desky na díly hliníkového roštu připevňovány v dílně a na stavbě se kompletují již hotové díly s roštem namontovaným na fasádě budovy.

Jedná se o dvojitý hliníkový rošt s rektifikací a možností dilatace. Instalace fasády probíhala v zimě, proto bylo zvolen tento typ skrytého kotvení s lepením v dílně. Tento postup umožňoval maximální preciznost a přesnost při zpracování a lepení desek, která je na konečné podobě fasády velice dobře patrná.

Fasádní desky Cembrit Cembonit
Cembrit Cembonit je pevná fasádní deska s autentickým přírodním vzhledem, který je zdůrazněn lehkými variacemi odstínu v ploše desky,  které vytváří na fasádě různé světelné odlesky a ještě více se tak blíží čistě přírodnímu materiálu. Během života se tyto drobné nuance vyvíjejí podle toho, jak povrch přirozeně stárne. Výrobní proces do hmoty probarvených desek zajišťuje unikátní  povrchovou úpravu, která je činí odolnými proti vnější vlhkosti a nečistotám. Složení desky je zárukou dlouhověké a trvanlivé fasády.
Fasádní desky Cembonit jsou k dispozici v 11 jemných barevných odstínech. Určeny jsou pro finální vrstvu provětrávaných fasád, obklady říms, sloupů, podhledů atd. Jejich použití není omezeno pouze na exteriéry, ale výborné mechanické vlastnosti se uplatní i v interiéru.

Skryté kotvení ILTEGRO ITG-Q

Upevnění fasádních desek lepením je jeden ze způsobů připevnění fasádních materiálů bez přiznaného – viditelného spoje. Lepení je alternativou k mechanickému skrytému upevnění fasád za pomocí zadních závěsů. Lepení nelze použít vždy a všude a je nutné dodržovat zásady pro tento typ upevnění. Tento systém se používá zejména pro upevnění kompaktních desek, kompozitních a některých typů vláknocementových desek (Cembrit), ale také keramických a kamenných obkladů.

Podpora pro architekty

Společnost Cembrit a.s. nabízí podporu svých techniků, kteří jsou připraveni pomoci jak s řešením detailů fasády, tak zdarma provést kalkulaci spotřeby materiálu, případně asistovat při realizaci projektu tak, aby výsledný efekt co nejlepší.

Vláknocement - Přírodní suroviny
Fasádní desky Cembrit jsou vyráběny výhradně z přírodních surovin šetrných k životnímu prostředí. Mezi základní suroviny pro výrobu vláknocementu patří cement, minerální plniva, celulóza a netoxická organická vlákna a samozřejmě malé množství vody. Díky použití čistě přírodních materiálů jsou desky plně recyklovatelné a v souladu s trendem udržitelného rozvoje.

Realizační firma – OK mont
Dodávky a montáže kompletních lehkých obvodových plášťů včetně prosklených hliníkových konstrukcí, skládaných a sendvičových plášťů administrativních budov, obchodních center a průmyslových staveb. Dodávky a montáže ocelových konstrukcí. Výroba hliníkových prosklených rastrových a modulových fasád, světlíků, oken a dveří ze systému SCHUCO a WICONA. Dodávky a a montáže plášťů z kompozitních desek, bondů, vláknocemntových  desek, slunolamů, ocelových a nerezových prvků. Projektová a inženýrská činnost v oblasti lehkých obvodových plášťů a ocelových konstrukcí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články