Praha 11 nepovolí mrakodrap bez druhého vstupu do metra

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
02.04.2014 00:55
Praha

CMC architects, a.s.

Praha - Souhlas se stavbou nejvyššího plánovaného mrakodrapu v Česku podmiňuje Praha 11 vybudováním druhého vstupu do metra na Chodově. Bez splnění této podmínky nedá územní výbor městské části ke stavbě kladné stanovisko. ČTK to dnes řekl předseda výboru Jiří Janeček (OK strana). Dvě věže, nazvané Prague Eye Towers, mají měřit 139 a 128 metrů. Byly by tak nejvyšší v Česku.
    Podle Janečka je metro na Chodově přetížené již v současné době, plánovaná výstavba by situaci ještě zhoršila. Po investorovi Office Star Five, za kterým stojí skupina PPF, proto územní výbor požaduje druhý výstup z metra, například v podobě vysokokapacitních výtahů. "Iniciativu vítám, lidé tu najdou novou práci i bydlení. Ale bez vyřešení výstupu z metra by tu mohlo dojít k obrovským problémům," řekl Janeček. V obou věžích má nalézt zaměstnání téměř 5000 lidí.
    Výbor také požaduje, aby byl severním směrem k dálnici D1 rozšířen park. "Pokud se vyřeší tyto dva body, jako předseda výboru ve stavbě nevidím problém," zdůraznil Janeček.
    Investor se k požadavku radnice odmítavě nestaví. Podle Jana Piskáčka, mluvčího společnosti Office Star Five, firma podnět vyhodnocuje. "Prověřujeme především technické možnosti nového východu z metra," uvedl Piskáček. S přestavbou vestibulu by musel souhlasit pražský dopravní podnik, stejně jako v případě výstavby nad vestibulem stanice Národní třída.
    Záměr stavby nejvyššího českého mrakodrapu investor představil před několika lety. V roce 2008 zveřejnil studii, která počítala s vybudováním jedné věže vysoké 190 metrů. Později se ale PPF rozhodla pro dvě menší stavby. Nejvyšší budovou v Česku je v současné době brněnský mrakodrap AZ Tower se 111 metry. V Praze je nyní se 109 metry nejvyšší City Tower, který byl původně stavěn pro Československý rozhlas.
    Podle webových stránek projektu by chtěl s výstavbou začít v příštím roce, dokončena by mohla být v roce 2018. Budovy mají vyrůst na pozemku u nákupního centra Chodov a dálnice D1.
    Oba objekty mají mít elipsovitý půdorys, umístěny v ní mají být převážně kanceláře, počítá se ale také s obchodem s potravinami, kavárnou nebo restaurací. Budou mít 33 a 30 nadzemních podlaží. Vyšší věž bude měřit 138,8 metru, s telekomunikační anténou bude dosahovat výšky 152,6 metru. V podzemí bude parkoviště pro 900 automobilů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články