Pardubice brzy začnou s opravami parku Na Špici

Vložil
ČTK
18.02.2014 12:25
Pardubice

Atelier M1 architekti s.r.o.

Pardubice - Pardubice brzy začnou s opravami parku Na Špici. Podle náměstka primátorky Františka Brendla se lokalita na soutoku Labe a Chrudimky stane jedním z nejatraktivnějších míst pro relaxaci a volnočasové aktivity ve městě. Práce by měly být hotové do konce letošního roku, řekl náměstek ČTK.
    "Dnes jsme vybrali vítěze soutěže, kterým se stala společnost Gardenline. Novou tvář má park dostat do devíti měsíců od podpisu smlouvy," uvedl Brendl. Podle něj by měla být smlouva s vítěznou firmou podepsaná v polovině března.
    Revitalizace počítá s opravou hřiště, výstavbou nového dětského hřiště a výstavbou vzdělávacího pavilonu, který bude také sloužit jako zázemí pro sportovce, matky s dětmi i správce. Jsou naplánované rekonstrukce cest a zpevněných ploch, úprava břehů, mola a parkové a sadbové úpravy. Vítězná firma práce provede za necelých 36 milionů korun. Na opravy přispěje Evropská unie.
    "Podařilo se nám do projektu zahrnout i výstavbu lávky přes Chrudimku. Nejbližší most je až u Bělobranského náměstí. To je například pro matky s kočárky či starší lidi poměrně daleko. Lávkou fakticky propojíme park Na Špici s Tyršovými sady a zámkem, takže vznikne unikátní vycházková a rekreační zóna," dodal Brendl.
    Před zahájením oprav chtělo město vloni do konce října ještě nechat odbahnit jezero Čičák. Nakonec od záměru nakonec ustoupilo. Vítězná cena na odbahnění Čičáku byla 4,7 milionu bez DPH. Po odstoupení prvních dvou firem požadoval třetí účastník soutěže 7,2 milionu korun bez DPH, což bylo pro vedení města příliš velké navýšení.
    Magistrát má ještě v plánu opravit Tyršovy sady, jenže nemá stále uzavřené výběrové řízení, protože ho zrušil antimonopolní úřad. Práce měly začít v únoru, radnice získala odklad na duben. Pro park má magistrát rezervovanou evropskou dotaci přes 76 milionů korun. Radnice má také připravenou revitalizaci parku Vinice za 60 milionů korun, ale není jisté, zda projekt dokončí. Šanci na dotaci má například v případě, že se nepovede upravit Tyršovy sady.
0 komentářů
přidat komentář

Související články