Obecní sauna v Dúbravici od H3T Architekti

Zdroj
Vít Šimek, H3T Architekti
Vložil
Tisková zpráva
18.09.2013 00:05
H3T Architekti

S ideou vybudovat obecní saunu v Dúbravici v Podpoľaní na středním slovensku za námi přišli kluci z občanského sdružení Periferná Centra (Andrej s Igorem) na začátku roku 2013.
Připravili jsme koncepční studii, která počítala s tradičním provozem typické “savasauny” – tedy kouřové sauny která je vytápěna energií naakumulovanou v topidle, které však nemá zařízení pro odvod spalin. Takový proces je však velmi složitý na přípravu saunování a kvůli jednoduššímu užívání sme se v průběhu práce na výrobní dokumentaci rozhodli změnit způsob vytápění a to sice standartním topidlem na dřevo, které vyrazně zjednoduší proces přípravy k užívání.
Formální působení objektu je od první chvíle koncipováno s ohledem na jednoduchost a ekonomičnost stavby. Vychází také z tradičních místních salaší. Tedy nejen formálně ale také konstrukcí a materiály.
Nosný fošnový skelet je dřevěný, venkovní opláštění z překládaných opálených prken, vnitřní opláštění z prken bez povrchové úpravy. Otop zajišťuje zděná pec. Stavba je založena na na sucho poskládaných kamenech. Realizace trvala 7 dní a podíleli se na ní dobrovolní pomocníci z řad umělců a studentů architektury, několik místních obyvatel a také náš ateliér.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články