Výstava „Mistrovská díla ze sbírek České spořitelny, a.s.

Zdroj
ASGK Design, s.r.o.
Vložil
Tisková zpráva
09.07.2013 14:55
ASGK Design, s.r.o.

Česká spořitelna, a.s. vlastní z historického hlediska ojedinělou sbírku obrazů, která kromě své výtvarné kvality představuje úroveň české malby napříč zemí koncem 19. a první poloviny 20. století. Umožňuje jí to výjimečné postavení městských i profesních spořitelen a záložen, jejichž je nástupkyní. Ty kupovaly díla od uznávaných Mistrů pro výzdobu svých interiérů. Sbírka České spořitelny je nejucelenější kolekcí v České republice jakou nevlastní ani žádná galerie či muzeum.  



Výstava „Mistrovská díla ze sbírek České spořitelny, a.s.“ prezentuje výběr nejvýznamnějších děl uznávaných Mistrů z tohoto období nacházející se ve sbírkách České spořitelny. Mezi vystavovanými autory nechybí díla takových velikánů, jakými jsou J. Úprka, L. Marold či F. Ženíšek. Výstava je situována přímo do samotného centra Prahy a to do paláce Rytířská.

ASGK Design
je autorem architektonického řešení včetně realizace a nasvícení výstavy. Výstavní prostor se nachází ve 2. nadzemním podlaží paláce Rytířská v tzv. „Mramorovém sále“. Půdorysné uspořádání panelů je dynamické, reaguje na požadavek průhledů a meandrů evokujících krajinářské téma vystavovaných děl. Výstavnické panely jsou samonosné o velikosti 2,5 x 3,125m, jejich konstrukci tvoří dřevěné rámy se surovými OSB deskami. Surová struktura povrchu panelů byla zvolena jako elementární kontrast s hladkým povrchem mramorových stěn a podlahy.
Prostorová stabilita panelů je zajištěna subtilní jeklovou konstrukcí, která zároveň tvoří nosný prvek pro osvětlovací techniku. Nasvětlení výstavy zajišťují výstavnické reflektory od firmy ERCO. 

Palác Rytířská, Rytířská 29 – Praha 1
realizace: červen 2013
investor: Česká spořitelna, a.s.
autor: ASGK Design s.r.o., G. Kaprálová
spolupráce: T. Novák
fotografie: Petra Hajská

Kurátorky výstavy:
PhDr. Duňa Panenková, Galerie české spořitelny a Mgr. Veronika Hulíková
0 komentářů
přidat komentář