Krásné Pole bude mít novou mateřskou školu

Zdroj
PROJEKTSTUDIO
Vložil
Tisková zpráva
28.11.2012 21:20
PROJEKTSTUDIO


Ostrava - PROJEKTSTUDIO v současné době realizuje návrh nové mateřské školy v Krásném Poli, který připravilo ve spolupráci s generálním projektantem Hutním projektem Ostrava. Školku by měly děti začít využívat na přelomu jara a léta roku 2013.

V nové školce s jednoduchým čtvercovým půdorysem vzniknou tři samostatné třídy, jídelna a centrální prostor pro společné hry. Každá ze tříd bude mít samostatný vstup na vlastní venkovní terasu, kde budou mít děti možnost hrát si v případě příznivého počasí. Opláštění venkovních skladů hraček bude využito jako tabulí, na kterých vznikne prostor pro jejich vlastní tvořivost.

„Stavba není zvenku barevně pomalovaná. Je to záměr: Pokud by budova hýřila barvami a obrázky, byl by význam dětských kreseb potlačen. Umístěním tabulí na kreslení dáváme dětem možnost vyzdobit si školku po svém, a to tak, aby jejich vlastní obrázky nezanikly v pestrobarevném okolí. Školka se tak stává jakýmsi podkladem pro dětskou tvorbu,“ řekl David Kotek, autor návrhu a jednatel ateliéru PROJEKTSTUDIO.

Budova bude pro děti doslova jako dělaná. Na dobu odpoledního spánku mají na stropě připraveny kolejničky se závěsy, které jim ze třídy v mžiku udělají malé pokojíčky. Stavba bude také specifická tím, že okna budou umístněna v několika různých úrovních, aby se i malé děti mohly dívat ven ze svého horizontu. „Až se uloží k odpolednímu spánku, tak uvidí velkými okny nahoru na nebe, když si ale budou hrát, uvidí, co se děje venku, na ulici. Vše bude přizpůsobeno jejich potřebám,“ dodal David Kotek. „Překvapením pro ně bude podlaha. Pod jejím zajímavě dekorovaným povrchem si někdo představí hory, jiný dráhy pro auta nebo letokruhy,“ doplnil. Celý projekt byl připraven ve spolupráci se starostou a pedagogickým vedením školy a školky v Ostravě - Krásném Poli.

Nová stavba bude na rozdíl od aktuálně využívané budovy splňovat všechny přísné hygienické a bezpečnostní normy, které jsou na objekty určené pro děti kladeny. „Původně to měla být dřevostavba, ale nakonec jsme z důvodů požárních norem museli zvolit železobetonovou konstrukci. Dřevo však jako příjemný přírodní materiál zůstalo zachováno alespoň na vnějším obkladu školky,“ vysvětlil autor návrhu. Při vzdáleném pohledu bude budova působit jako dřevěná, zblízka však pozorovatelé uvidí barevné prvky, které jsou součástí vnitřní konstrukce a školku oživí. Součástí projektu je také úprava nejbližšího okolí objektu.

Hutní projekt Ostrava si na studii a koncept mateřské školy najal PROJEKTSTUDIO v roce 2006. Původní pavilónový návrh školky ovšem převyšoval možnosti rozpočtu. PROJEKTSTUDIO společně s Hutním projektem Ostrava tedy starostovi navrhlo přepracování projektu s tím, že stavbu výrazně zlevní. To se v roce 2012 povedlo a současný projekt je o 10 milionů levnější než ten předchozí.


Generální projektant: Ing. arch. Stanislav Šťastný, Ing. Hana Laboňová, Hutní projekt Ostrava, a.s.
Autor návrhu: Ing. arch. David Kotek, PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o.
Projekt realizační části: Ing. Pavel Nitra, PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o.
0 komentářů
přidat komentář