Architekt Jan Soukup je jednou z letošních ikon Plzně

Vložil
ČTK
14.08.2012 15:20
Plzeň

ATELIER SOUKUP OPL ŠVEHLA s.r.o.

Ing. arch. Jan Soukup (*1946)
Plzeň - Plzeňský nakladatel, vědci z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, výrobci outdoorového oblečení, vedoucí Záchranné stanice živočichů, ale i generální ředitel Škoda Transportation se stali spolu s dalšími Plzeňskými ikonami roku 2012. Západočeská metropole našla inovátory a průkopníky z podnikatelské i nekomerční oblasti, kteří inspirují lidi kolem sebe. Ikony nyní nafotí Herbert Slavík, výstava snímků bude přístupná od 26. září. ČTK to dnes řekla Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015, jež projekt pořádá.
    "Veřejnost nominovala přes 50 osob. Porota složená především z loňských ikon z nich zvolila 13 jmen reprezentujících pozitivní vzory v oblasti podnikání a inovátorských počinů," uvedla.
    Jde už o třetí ročník projektu, v předchozích dvou letech lidé nominovali nejprve ženy, poté muže, vždy s vazbou na Plzeň. Pokaždé z asi 30 návrhů. "Letos jsme vybírali osobnosti, které dokázaly uvést do života velké i malé projekty. Kritériem bylo, že přišli s něčím neotřelým a dokázali se prosadit," řekla Alexandra Brabcová z realizačního týmu.
    Letošní ikonou se tak stává akademický malíř Josef Mištera, který v Plzni vybudoval a vede Ústav umění a designu, rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová, architekt Jan Soukup, ředitel plzeňského nakladatelství Jiří Fraus, generální ředitel Škoda Transportation Josef Bernard, vedoucí Záchranné stanice živočichů Karel Makoň. Dále jsou to Martin a Jana Fojtíčkovi, zakladatelé neziskové organizace Ledovec podporující lidi s duševním nebo mentálním handicapem, vědci Mojmír Petráň a in memoriam Milan Hadravský, kteří patentovali konfokální mikroskop. Ocenění získali také Stanislav Krpejš a Hana Zachariášová, zakladatelé firmy Hannah zaměřené na sportovní a outdoorové aktivity a akademický malíř a restaurátor Jaroslav Šindelář, jenž založil, vlastní a vede uměleckou školu Zámeček.
    Všechny nyní čeká jednodenní pózování před objektivem Herberta Slavíka, při němž představí svou práci. "Je důležité, aby se při focení cítili dobře. Vycházím vždy z toho, co kdo dělá, jaké prostředí je pro něj přirozené. Proto se chci napřed s ikonami seznámit a teprve z prvního setkání vyplyne, s kým jak budu při focení pracovat," uvedl Slavík.
    Velkoformátové snímky budou vystaveny v Mlýnské strouze v centru města. Akce je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články