Renovace Městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích začne v květnu

Vložil
ČTK
11.10.2011 20:40
David Kotek [DAD]
PROJEKTSTUDIO

Ostrava - Renovace Městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích začne hned po skončení 51. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra v květnu 2012. Celkem si v první etapě vyžádá investici téměř 450 milionů korun. Za tyto peníze by měl být rekonstruován celý areál a postavena nová východní tribuna. Po kompletní opravě by měl mít stadion, který bude sloužit i fotbalistům Baníku, kapacitu 15.000 diváků. Novinářům to dnes řekl náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek.
    Město chce investici pokrýt s pomocí půjčky Evropské investiční banky. Doufá také v dotaci 100 milionů korun, o kterou požádalo na ministerstvu školství.
    Město zveřejnilo první vizualizaci budoucího vzhledu stadionu. Na návrhu se podílel tým architekta Davida Kotka. "Byli jsme značně limitovaní materiály. Nakonec jsme použili kovové nosníky a kovový plášť," uvedl Kotek s tím, že stadion bude jedinečný v kombinaci původní hlavní tribuny z roku 1938, která zůstane zachována, s dostavěnou novou částí. "Časově se musíme vejít do období mezí Zlatou tretrou 2012 a 2013," dodal.
    V této etapě renovace se práce dotknou všech sportovních ploch. Ty dostanou nové moderní povrchy. Opraveno bude také zázemí a například i elektrické rozvody. Změn se dočkají rovněž vstupní objekty.
    V květnu se pak začne s demolicí východní tribuny, což jsou současné betonové ochozy k stání. Místo nich vyroste krytá tribuna. Ta společně s rekonstruovanou hlavní tribunou nabídnou kapacitu 13.000 míst. Termín dokončení stavby se odhaduje na konec roku 2012.
    Na tuto etapu by měla plynule navazovat stavba dalších dvou menších tribun. Ty ale do té doby budou fungovat v provizoriu. Stávající objekt bude upraven a budou na něj instalovány sedačky ze stadionu Bazaly, kde zatím Baník Ostrava hraje.
    Kdy se začne s touto etapou, vedení radnice ještě neví. Štěpánek ani nechtěl odhadovat, kolik peněz bude stavba menších tribun stát. "To je v tuto chví předčasné. Našim cílem je ale stadion opravit do jeho konečné podoby," řekl.
    Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích byl postaven v roce 1939. Jeho opravě dalo město přednost před stavbou nového městského fotbalového stadionu, který by stál téměř 1,5 miliardy korun a Ostravě na něj chybějí peníze.
    Některé práce už se na stadionu provádějí, hlavní část renovace by měla začít v příštím roce. V průběhu rekonstrukce bude vítkovický stadion v provozu, včetně konání atletických soutěží a fotbalových zápasů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články