Věž s ateliérem v Chile od Pezo von Ellrichshausen

© Cristobal Palma
Architektonický manželský pár Mauricio Pezo a Sofia von Ellrichshausen si nedaleko města Concepción postavil vlastní rodinný dům s ateliérem. Jelikož byli svými vlastními klienty, museli daleko méně přistupovat ke kompromisům, což je na výsledku názvaném Cien House (Dům 100) jasně patrné. K domu vede úzká silnice, jejíž serpentiny pokračují až na vrchol kopce na východě města, odkud se nabízí panoramatický výhled přes celý Concepción až k moři. Betonová věž s mohutnou základnou je tvořená dvanácti identickými krychlovými moduly (11 vnitřních a jeden střešní). Spodní dvě obytná podlaží jsou složená vždy ze tří za sebou řazených modulů, na nichž je pak po jednom modulu vyskládána pětipodlažní ateliérová věž. Jednotlivé moduly jsou osazeny posuvnými dveřmi, takže lze prostory v soklu podle potřeby slučovat nebo rozdělovat. V nejnižším podlaží leží ateliér a technické zázemí, nad ním pak kuchyně s jídelnou a obytná část domu. Spodní dvě patra věže jsou stále ještě soukromá a slouží jako ložnice. Nejvyšší tři podlaží pak slouží jako architektonický ateliér. K oddělení dvou různých provozů (soukromý a pracovní) se v domě nachází dvě úzká točitá schodiště (jedno ke spojení obytné části s ložnicí a druhé pro zaměstnance kanceláře).

„Chtěli jsme jednoduše odlišit dvě různá využití (bydlení a práce), proto jsme zkombinovali vertikální prvek s horizontálním. V nejspodnější části se bude odehrávat těžká práce a nahoře ve věži lehká a téměř nehmatatelná rutina. Mezi těmito dvěma pracovními procesy leží (uchráněn) náš soukromý život.”


Toto funkční rozdělení je v interiéru stvrzeno také barevností vnitřního dřevěného obložení: borovicová prkna jsou v pracovní zóně natřená šedě a v obytné části na bílo. Blahovičníkové podlahy mají obytným prostorám dodat teplejší atmosféru. Naproti tomu hrubozrnná fasáda z monolitického betonu působí zvenku nepřístupným dojmem středověké kamenné věže. Různě veliká a odskákaná okna zároveň ztěžují určit, kolik má věž pater a působí tak vyšším dojmem. Objekt působí v okolní předměstské zástavbě trochu jako přízrak s pohádkovým nádechem a vyvolává u kolemjdoucích otázky, k čemu jen tato štíhlá věž z hrubého betonu může sloužit.
0 komentářů
přidat komentář

Související články