Prezident Klaus otevřel na budějovickém výstavišti nový pavilon

Vložil
ČTK
25.08.2011 18:00
České Budějovice

A8000 s.r.o.

České Budějovice - Krytá výstavní plocha českobudějovického výstaviště se zdvojnásobila. Prezident republiky Václav Klaus dnes při zahájení agrosalonu Země živitelka otevřel nový pavilon T. Rozkládá se na 6050 metrech čtverečních a Výstaviště a.s. přišel na 188 milionů korun. Je zajímavý především svou polyfunkčností, budou se v něm konat také kulturní a sportovní akce. Jeho stavba byla zahájena v prosinci. Na šest dnů ho premiérově obsadili potravináři.
     Výstavišti podle předsedkyně představenstva a ředitelky společnosti Marcely Payerové léta dostatek krytých ploch chyběl, s moderním zázemím teď může lépe obstát v konkurenci. "To znamená, že budeme moci provozovat i další činnosti. Je to o konferencích, kongresech, o dalších kulturně společenských i  sportovních aktivitách. Na Zemi živitelce jsme ho věnovali našemu významnému oboru, který se u nás objevuje až v posledních letech, a to jsou potraviny, především regionální potraviny," řekla Payerová ČTK.
     Investici bez dotace hradila společnost. V minulosti prodala nepotřebný majetek, především pozemky, a s hotovostí pracovala. Roční zisk z nájmů prostor pavilonu T by se měl podle studií pohybovat v řádech milionů. Výstaviště ho chce samostatně prezentovat v listopadu.
     Další rozšiřování výstavních ploch společnost neplánuje, ale do roku 2013 bude revitalizovat osmnáctihektarový park, který se nachází v jeho areálu. Náklady přijdou na 16,3 milionu, z čehož 10,1 pokryje dotace. Vysázeno bude na 330 stromů a 700 metrů čtverečních keřů.
     Od roku 1960 se v areálu českobudějovického výstaviště, které spravoval Park kultury a oddechu, konaly regionální zemědělské výstavy, 38 let pak mezinárodní veletrh Země živitelka. V roce 1981 přešel pod správu ministerstva zemědělství. O 15 let později byl privatizován. Majoritním vlastníkem výstaviště je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Areál se rozkládá na 25 hektarech. V  lesoparku je celkem 20 pavilonů. Loni společnost vykázala zisk deset milionů a uspořádala na 20 akcí. Přišlo na ně kolem 230.000 návštěvníků. Téměř polovina na Zemi živitelku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články