Otevření historické kavárny Era má zpoždění, chystá se na duben

Vložil
ČTK
15.03.2011 20:20
Brno

Josef Kranz

Brno - V Brně byly se zpožděním dokončeny stavební úpravy funkcionalistické kavárny Era v prestižní čtvrti Černá Pole. Otevření opravené historické kavárny z roku 1929, které bylo původně naplánováno na konec loňského roku, se tak nově přesouvá až na duben. ČTK to sdělil David Kuchař z občanského sdružení Studio 19, které stojí za opravou památky.

    "Úpravy už jsou u konce, nyní zbývá už jen legislativní část jako kolaudace a další věci," uvedl Kuchař. Era, kterou navrhl brněnský architekt Josef Kranz (1901 až 1968), by tak mohla první klienty přivítat mezi půlkou a koncem dubna. Na slavnostním otevření by podle něj měl být přítomen i synovec Josefa Kranze a vnučka kavárníka Josefa Špunara, který Eru vlastnil. V dvoupatrovém řadovém domě fungovala v přízemí a prvním patře kavárna, nejvyšší patro zaujímal byt majitele. Po rekonstrukci by v třetím patře zřejmě měla být expozice o funkcionalismu.
    Obnova podle Velka vycházela z původních plánů a především z dochovaných fotografií. Originálním barevným konceptem se Kranz inspiroval u nizozemského meziválečného hnutí De Stijl, které pracovalo jen se třemi základními barvami: modrou, žlutou a červenou. Podle Velka byla Kranzem navržená budova koncipována ve strohých tvarech podle kavárny v Rotterdamu, kterou navrhl architekt hnutí De Stijl Jacobus Johannes Pieter Oud v roce 1925.
    Kranz mimo jiné získával zkušenosti i u architekta Bohuslava Fuchse, který navrhl funkcionalistický hotel Avion v centru Brna.
    Oprava Ery vyjde celkem na 12 milionů korun. Sedm milionů korun z toho Sdružení 19 získalo z evropských dotací.
   Kavárna byla koncem 50. letech znárodněna, později sloužila jako pivnice a jako sklad. Nyní patří soukromému majiteli, Studio 19 si prostory bude pronajímat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články