Loosův archiv přečkal druhou světovou válku v Londýně

Zdroj
Stanislav Mundil
Vložil
ČTK
03.03.2011 16:40
Velká Británie

Londýn

Adolf Loos

Londýn - Archiv slavného architekta Adolfa Loose byl za druhé světové války zachráněn v Londýně, kde byl ukryt v Královském institutu britských architektů (RIBA). V institutu začala minulý týden rozsáhlá výstava o brněnském rodáku Loosovi, která vyvolává v Londýně značný zájem.

    Fakt, že byl Loosův archiv zachráněn za války v našem institutu, jsme objevili až při přípravě výstavy, když jsme hledali, co tu o Loosovi máme, řekla ČTK ředitelka knihovny RIBA Irena Murray-Žantovská.
    Vykonavatelem závěti Adolfa Loose (1870-1933) byl jeho přítel, židovský kunsthistorik Ludwig Münz. V roce 1938 odjel po anšlusu z Vídně do Londýna a vzal sebou i Loosův archiv. Po vypuknutí války, kdy bylo jasné, že bude Londýn bombardován, se Münz obrátil o pomoc na RIBA, který Loosův archiv ukryl.
    "Sbírka byla ukryta v podzemní části institutu, který naštěstí bombardován nebyl. Budova přežila a sbírka s ní," uvedla Murray-Žantovská. "Archiv tu byl až do léta 1946, kdy se Münz rozhodl vrátit do Vídně. Po Münzově smrti v roce 1957 vdova po něm Loosův archiv částečně darovala a částečně prodala vídeňskému muzeu Albertina, kde je dodnes.
    V knihovně RIBA je dodnes na deset stránek inventáře Loosova archivu, který obsahuje návrhy a projekty ke všem významným projektům, část osobní knihovny, studentské projekty, dokonce kresby jeho tatínka, který byl umělecký kameník," uvedla Murray-Žantovská.
    Londýnská výstava vychází z expozice o Loosovi v Muzeu hlavního města Prahy před dvěma lety. Zaměřuje se na dílo, které realizoval v letech 1900 až 1933 v českých zemích. Sleduje rekonstrukci slavné Müllerovy vily, nebo obnovu jeho bytů v Plzni a představuje návrhy, modely, nábytek a sklo.
    Expozici doplňuje řada vlastních exponátů z knihovny RIBA. Jsou to první vydání jeho esejí, výtisky časopisu Das Andere, který sám vydával, i modely ze sbírek RIBA, uvedla Murray-Žantovská. Je mezi nimi například model domu v Paříži pro slavnou tanečnici Josephinu Bakerovou, který se ale nikdy nerealizoval - na rozdíl od domu pro dadaistu Tristana Tzaru na pařížském Montmartru.
    "Jsou tu vystaveny také některé návrhy na české projekty, které se do sbírek RIBA dostaly od inženýrů, kteří pracovali pro Loose. Byli to lidé, kteří emigrovali do Anglie a své inženýrské projekty Loosových staveb nám věnovali," uvedla.
    V Británii Loos žádný projekt nerealizoval. "Ale anglický vliv tu byl. Měl velký zájem o anglickou architekturu a anglické mravy své doby, po anglicku se stylizoval - hrozně rád se oblékal do anglických obleků, nosil anglické boty, líbil se mu život v Anglii, víc než v Rakousku. Měl o Anglii až přehnané představy," dodala Murray-Žantovská.
    Loos měl po válce v Británii jedinou výstavu - v roce 1985 v Oxfordu. Snažili jsme se navázat i na velice úspěšnou výstavu o Le Corbusierovi v RIBA v roce 2008, uvedla ředitelka knihovny institutu. V souvislosti s výstavou RIBA zorganizoval sérii programů, sympozií a dalších akcí věnovaných Loosovi.
    Podle Murray-Žantovské má výstava u veřejnosti velký úspěch. V sobotu jsme museli žádat návštěvníky, aby počkali, aby si všichni mohli expozici pořádně prohlédnout, řekla. Výstavě věnoval velký článek nedělník The Observer, stejně jako profesní revue Building Design.
    Výstava, na které se podílí České centrum, bude v sídle RIBA v centru Londýna do 3. května.
0 komentářů
přidat komentář

Související články