Sportovní areál v Lublani od Sadar Vuga Arhitekti

To, že architektura je skutečně běh na dlouho trať lze výborně doložit na příkladu právě dokončovaného sportovně-obchodního souboru ve Stožici na severovýchodu Lublaně. Necelý rok po získání projektu slovinské obchodní komory a založení společné kanceláře se architektům SadaroviVugou podařilo dosáhnout ještě většího úspěchu, když zvítězili v první otevřené mezinárodní soutěži na sportovní areál o rozloze téměř 200.000 m² uspořádané mezi soukromým investorem, městem a lublaňskou univerzitou. Na soutěžním projektu se tehdy podíleli také Aljoša Dekleva, Dean Lah nebo Milan Tomac, kteří dnes mají svoje vlastní úspěšné ateliéry. Po téměř třinácti letech byl stadion 18. září 2010 slavnostně otevřen a v listopadu pak předán do běžného užívání. 'Športni park Stožice' kromě fotbalového stadionu pro 16038 diváků a víceúčelové haly s 12484 místy k sezení tvoří také podzemní parkoviště pro téměř 4000 automobilů a dvoupodlažní podzemní nákupní centrum o rozloze 91.000 m², na jehož střeše se rozkládá veřejný park ztvárněný Anou Kučan ze studia AKKA. Mezi stadionem a halou jsou další sportovní plochy nebo třeba plavecký bazén. Kromě toho obří komplex slouží také nárazníková zóna mezi rušným městským okruhem a sídlištěm od Iliji Arnautoviće.
Fotbalový stadion je z poloviny zapuštěný od podnože a kouká z něj pouze střecha. Podobně se tváří také sportovní hala s medúzovitě zvlněnými okraji střechy z hliníkových panelů.
Obří areál na své dokončení stále ještě čeká. Nákupní centrum, které je součástí komplexu a jehož autorem je další lublaňský ateliér OFIS arhitekti, bude totiž dokončeno až v letos v červnu.

Více informací>
0 komentářů
přidat komentář

Související články