Vodárenská věž v Kolíně by se mohla stát kulturní památkou

Kolín - Bývalá vodárenská věž v Kolíně, která je jednou z dominant města, bude možná prohlášena za kulturní památku. Ministerstvo kultury, které v této věci povede správní řízení, si k tomu vyžádalo stanovisko města. Zastupitelé se přiklonili k variantě, že by se vodárna kulturní památkou měla stát. Konečné rozhodnutí je ale pouze na ministerstvu, řekl ČTK starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

    "Jsme součástí správního řízení, rozhoduje ministerstvo kultury, ptají se nás jen na náš názor," uvedl Rakušan s tím, že ministerstvo se doporučením města nemusí řídit. Pokud by byla vodárna kulturní památkou prohlášena, znamenalo by to určitá omezení v jejím využití. Dnes je ale věž prázdná a nijak se nevyužívá.
    Podle informací radnice se uvažuje také o tom, že by se kulturními památkami staly v budoucnu i vodojemy v Pečkách a Poděbradech.
    Kolínská vodárna byla postavena v roce 1930 a je dílem architektů Františka Jandy a Jana Hráského. Původní majitel, vodohospodářská společnost, ji před lety prodal soukromníkovi, ten potom dalšímu zájemci. Objekt mezitím chátral. Nakonec ho získalo město.
0 komentářů
přidat komentář

Související články