Církev bratrská otevřela v Litomyšli nový moderní kostel

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
04.12.2010 20:55
Zdeněk Fránek
Fránek Architects

Litomyšl (Svitavsko) - V Litomyšli na Svitavsku dnes Církev bratrská slavnostní bohoslužbou otevřela nový moderní kostel. Jeho výstavba trvala dva roky. Pro veřejnost se kostel, který stojí vedle průtahu městem směrem na Svitavy, otevře v neděli. Dosud se věřící scházeli v nenápadné modlitebně u vlakového nádraží.
    Stavbu navrhl architekt Zdeněk Fránek v  duchu funkcionalismu. Neobvyklý vzhled kostelu dávají hlavně střídavě skloněné pultové střechy, které působí jako nájezdová rampa. Železobetonová dvouúrovňová konstrukce je zahloubena do svažitého terénu. Na průčelí kostela je unikátní skleněný kříž z dílny Václava Ciglera. Je dva metry vysoký a a váží 200 kilogramů.
    V kostele je sál pro zhruba 150 lidí, dvě víceúčelové klubovny a společenský vestibul se zázemím, řekl ČTK kazatel Daniel Smetana. Ve druhém nadzemním podlaží je byt duchovního a jeho rodiny.
    Náklady stavby dosáhly asi 20 milionů korun. Pokryly je vlastní zdroje církve a jejích sbírek, peníze od nadací a z nadačních fondů, sedm milionů si církev půjčila, zbývající peníze poskytla Evropská unie a výnos veřejné sbírky. Pozemek poskytla litomyšlská radnice.
    Kostel by měl být také využíván pro přednášky, výstavy, vzdělávací akce či divadla. Radnice se také s církví dohodla, že kostel bude sloužit i jako smuteční obřadní síň při pohřbech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články