Martin Roubík. architekt – výstava v Alexandrijské knihovně

Zdroj
Petr Pištěk
Vložil
Tisková zpráva
02.12.2010 10:00
Martin Roubík

V pondělí 29. listopadu 2010 byla v Alexandrii otevřena retrospektivní výstava českého architekta Martina Roubíka, kterou připravila a v loňském roce představila Galerie Jaroslava Fragnera v Praze. Ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Egyptské arabské republice a Českým egyptologickým ústavem FF UK proběhla tato výstava již v březnu v Muzeu Núbie v Asuánu v jižním Egyptě –  a v současnosti zakončuje své představení v této zemi instalací ve slavné Alexandrijské knihovně.  

Výstava nepřibližuje pouze Roubíkovu architektonickou práci, ale také jeho osobnost a celý dramatický životní příběh, který se z poloviny odehrál v cizině. Architektonické projekty se v souvislé časové linii prolínají s osobní rovinou – se vzpomínkami samotného architekta, a také jeho kolegů a blízkých. Martin Roubík byl znám svým výrazným a nekompromisním veřejným vystupováním; expozice zaznamenává i výběr z jeho myšlenek a názorů.

Martin Roubík se narodil v Praze, kde od roku 1968 studoval na VŠUP. Po několika letech studií byl z politických důvodů zatčen, ze školy vyloučen a souzen. Poté emigroval do Norska. Kromě práce architekta se v Oslu věnoval také uměleckým projektům a dalším aktivitám. Spolu s několika kolegy v roce 1987 založil a několik let také řídil nadaci ROM for arkitektur, zabývající se propagací architektury. Stejná skupina stojí také za vznikem dnes světoznámého ateliéru Snøhetta, kde český architekt deset let figuroval jako partner. Spolu s krajanem Jiřím Havranem rovněž založil fotografické studio – a později nakladatelství – ARFO. V roce 1999 se Martin Roubík natrvalo vrátil do Prahy, kde provozoval architektonickou praxi s Reginou Loukotovou. Tým pod jejich vedením získal v roce 2003 čestné uznání ve finále mezinárodní soutěže na stavbu Velkého egyptského muzea. Výrazná byla také pedagogická činnost této dvojice na ČVUT v Praze. V první polovině letošního roku se podařilo uskutečnit Roubíkovy plány na založení mezinárodní soukromé vysoké školy architektury v Praze.

S Egyptem pojilo Martina Roubíka několik projektů a v posledních dvou desetiletích se tam opakovaně vracel. Nejprve v souvislosti se stavbou známé Alexandrijské knihovny, kterou se do té doby neznámý norský ateliér Snøhetta proslavil; na počátku tisíciletí pak při práci na úspěšném soutěžním projektu Velkého egyptského muzea a návrhu budovy Egyptské obchodní komory. Posledním projektem Martina Roubíka v severoafrické zemi bylo architektonické řešení výstavy Záchrana núbijských památek, instalované v Muzeu Núbie v Asuánu od listopadu 2007, na níž architekt spolupracoval s Českým egyptologickým ústavem FF UK.

Roubíkova retrospektiva se nyní výjimečně představuje přímo ve vstupním prostoru Alexandrijské knihovny, kde bude zahájena za účasti jejího ředitele Ismaila Serageldina a českého chargé d'affaires  Jiřího Slavíka. Výstava potrvá do 6. prosince 2010.
0 komentářů
přidat komentář

Související články