Unikátní lanovka přes řeku v Chrastavě dojezdila, rozkradli ji

Chrastava (Liberecko) - Unikátní lanovka architekta Martina Rajniše, která nahradila povodní stržený most v Chrastavě na Liberecku, po dvou týdnech dojezdila. O víkendu z ní někdo ukradl lano a kladky. Případ vyšetřuje policie jako přestupek, hodnota ukradených věcí nepřesáhla 2000 korun. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

    Transbordér neboli upravená lanovka na ruční pohon sloužil obyvatelům Andělské Hory k překonání Lužické Nisy. Teď musí na druhý břeh velkou oklikou. Starosta města si myslí, že části transbordéru někdo odcizil naschvál. "Nevypadá to na vandalismus nebo že by se někdo chtěl obohatit, spíše se někdo mstí, že tu máme tak pěknou věc. Je to hrozné," řekl deníku starosta Michael Canov. Pachatelé si podle něj museli dát s odcizením práci - lano visí ve výšce a místo je v noci osvětlené. Přesto nikdo nic neviděl.
    Zařízení typu transbordéru přepravuje lidi i náklady po celá staletí, v mnohem větším provedení se využívalo i v přístavech. Rajniš se, jak přiznal, inspiroval prací svého kolegy Mirko Bauma, který podobný transbordér vybudoval v Porúří na říčce Niers před sedmi lety. Zatímco německé zařízení je ze železa, Rajnišův transbordér je dřevěný a podstatně levnější - stál zhruba 650.000 korun, což je asi třetina nákladů německého zařízení. Rajnišova realizace byla také podstatně rychlejší - od první myšlenky do zahájení provozu uplynulo pouhých 23 dnů. Stavbu zaplatily firmy a občané Prahy.
    Pro Chrastavu byla podle starosty stavba velkou pomocí. Lávku, kterou strhla voda, obyvatelé místní části Kolonka hojně využívali mimo jiné k cestě na vlak. Lanovka měl sloužit i turistům. I proto ji chce radnice ještě v tomto týdnu znovu opravit. Chrastava patří v rámci Libereckého kraje k obcím, které byly srpnovými záplavami nejvíce postiženy. Voda vzala čtyři mosty a sedm lávek a zničila další obecní majetek za více než 180 milionů korun.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
warrior
26.10.10 10:06
hmm
peteari
26.10.10 06:44
vec prirozene krasna
martin daněk
26.10.10 11:11
Chrastava
Mikuláš
27.10.10 07:06
Chrastava
Ladislav
28.10.10 08:37
zobrazit všechny komentáře

Související články