Tisíce lidí demonstrují proti stavbě nového nádraží ve Stuttgartu

Vložil
ČTK
26.08.2010 18:10
Christoph Ingenhoven

Stuttgart (Německo) - Protest tisíců lidí proti stavbě nového železničního nádraží ve Stuttgartu si dnes vynutil zastavení demoličních prací na původní budově. S odvoláním na policejní zdroje o tom informovala agentura AP. Demonstrace proti novému nádraží trvají už několik dní a podle policistů jsou protestující stále agresivnější.
    Ve středu protesty zesílily, když stavbaři začali bourat část původní nádražní budovy, která musí uvolnit místo pro stavbu podzemního železničního uzlu. Před nádražím se sešlo na 6000 demonstrantů. Část z nich tam protestovala i přes noc. Dnes do staré budovy proniklo sedm aktivistů a usídlili se na její střeše, což si vyžádalo zastavení demolice.
    "Dokud jsou lidé v budově, nemůže demolice pokračovat," řekla policejní mluvčí Christine Honerová. Podle ní policisté vyjednávají s  demonstranty a snaží se je přimět k opuštění nádraží.
    Protestující nicméně nadšeně uvítali zastavení stavby a vyzvali své sympatizanty, aby se k  demonstracím připojili. Další velká manifestace se plánuje na noc z pátku na sobotu.
    Demonstrace začaly v létě, kdy byla oficiálně zahájena stavba nového železničního uzlu v hodnotě 4,1 miliardy eur (102 miliard korun). Vzrušená debata ale provázela i přípravu stavby, o které se jednalo přibližně 15 let.
    Podle stuttgartského policejního ředitele Siegfrieda Stumpfa jsou demonstranti stále agresivnější a protesty už ztratily svůj původní poklidný charakter. Kritizoval protestující nejen za obsazení střechy starého nádraží, ale i za budování barikád v ulicích města a za házení vajec a láhví na dělníky.
    Nový železniční uzel má zavést vlaky pod zem a uvolnit pozemky původního nádraží pro výstavbu nových bytů a komerčních budov. Zároveň by měly být vybudovány nové podzemní tratě, které zrychlí spojení mezi Stuttgartem a Mnichovem.
    Odpůrci stavby ale tvrdí, že projekt je zbytečně drahý a železniční dopravu nezrychlí. Obávají se také toho, že nové tunely budou nestabilní vzhledem ke geologickým podmínkám podloží pod Stuttgartem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články