HN: Kaplického knihovna by mohla dostat šanci, proti je jen ODS

Vložil
ČTK
19.07.2010 13:55
Praha

Jan Kaplický
Future Systems

Chobotnice mohou přijít o několik chapadel, která jim znovu dorostou.
Praha - Návrh nové budovy Národní knihovny architekta Jana Kaplického by mohl podle dnešních Hospodářských novin (HN) dostat další šanci. Stavbě jsou nakloněny všechny politické strany kromě ODS, blob se líbí také novému ministrovi kultury Jiřímu Besserovi. Vdova po architektovi Eliška Kaplický navíc ke spolupráci na projektu získala významnou britskou architektku iráckého původu Zahu Hadidovou. Problémem je ale stále financování stavby.

    Podle HN by Kaplického knihovna mohla dostat šanci díky "politickému průvanu po volbách". Vedení hlavního města, v kterém sedí členové ODS, by se totiž po podzimních volbách mohlo změnit. Už v květnových sněmovních volbách občanské demokraty v Praze porazila TOP 09, která stavbu podporuje.
    "Rozhodně jako návrh do programu napíšu, že Praha vytvoří územní a plánovací podmínky pro to, aby stát mohl tuto investici v lokalitě, kam byla plánována, realizovat," řekl HN předseda pražské TOP 09 František Laudát. Projekt má podporu i u pražských VV a ČSSD. Bývalá náměstkyně primátora a kandidátka na primátorku za VV Markéta Reedová navrhuje, že by blob mohl nahradit chátrající Kongresové centrum na Vyšehradě.
    Pro je i nový ministr kultury Besser. "Kaplického blob se mi opravdu líbí, nelíbí se mi umístění," cituje deník Besserovo vyjádření pro Rádio Česko. Podle mluvčího ministerstva Stanislava Bruclíka je hlavním úkolem stavbu vybudovat, kde bude stát, je prý otázka druhého řádu.
    Stavbu tedy odmítá podle HN pouze ODS. Předseda pražské ODS Boris Šťastný to zdůvodnil tím, že odborníci poukazovali na to, že je projekt neekonomický.
    Hlavním problémem zůstávají finance. Původně navrhovaná stavba by podle HN mohla stát více než čtyři miliardy korun. "Pro příští dva roky nevidím prostor pro takovou investici. Ale to neznamená, že by se nemělo hledat řešení," řekl deníku ministr financí Miroslav Kalousek.
    Pokud se ale podaří peníze získat, projekt by mohla za Kaplického, který zemřel loni v lednu, realizovat slavná architektka Zaha Hadidová, nositelka Pritzkerovy ceny, která se v oblasti architektury považuje za obdobu Nobelovy ceny. Hadidová také předsedala mezinárodní komisi, která návrhy na novou budovu Národní knihovny posuzovala.
    Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Proti knihovně se postavil prezident Václav Klaus a pražští politici včetně primátora Pavla Béma (ODS).
0 komentářů
přidat komentář

Související články