Rokycany zvažují stavbu repliky funkcionalistické restaurace

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
18.06.2010 00:20
Rokycany

František Albert Libra

Rokycany - Rokycany zvažují výstavbu repliky funkcionalistické letní restaurace podle návrhu jednoho z nejvýznamnějších architektů první republiky Františka Alberta Libry. Kvůli záměru navrátit objekt na místní koupaliště, kde byl na začátku 30. let 20. století postaven, svolalo město na pondělí 28. června diskusi s občany. ČTK o tom řekl starosta Jan Baloun. Realizace projektu by podle předběžných odhadů vyšla asi na 24 milionů Kč.
    "Funkcionalistická stavba koupaliště zvedla, dodávala mu nezaměnitelný ráz," uvedl Baloun. Dnes na jejím místě stojí pouze malá dřevěná bouda. "Starousedlíci už dlouho pláčou po tom, aby by se tam objekt vrátil," řekla místostarostka Marie Hlávková.
    S nápadem na výstavbu přesné kopie zbourané restaurace přišel před několika lety rokycanský Lions Club. Město Rokycany následně nechalo vypracovat studii a nedávno získalo i její dopracování podle původních Librových plánů, které jsou uchovány v archivu. "Víme, jak by to mělo vypadat a kolik by nová stavba zhruba stála," uvedl starosta.
    Na příštím jednání se budou radní zabývat tím, zda mezi lidmi udělat k záměru anketu. Zvažují, že vydají anketní lístky, díky nimž se budou moct místní k  projektu vyjádřit. Poté se rozhodne, jestli město bude s projektem pokračovat. "Bavili jsme se o tom, že by to nebyla stavba, na níž by se mělo vydělávat. Šlo by o něco takového, jako když máte hezkou sochu. My bychom měli hezké koupaliště s hezkou budovou," dodal Baloun.
    Podle starosty je nutné vyjasnit otázku provozování restaurace. Dle některých názorů to nebude možné mimo otevírací dobu koupaliště, v případě oddělení od areálu by se musely vyřešit vstupy a podobně.
    Město ale potřebuje peníze i na opravu samotného koupaliště. "Zatím máme hotovu jen třetinu dna, zbývající část by vyšla na 35 milionů Kč," uvedla Hlávková.
    O zřízení koupaliště v Rokycanech rozhodlo obecní zastupitelstvo v listopadu 1932. Současně se stavbou pověřila městská rada pražského architekta Libru, aby vypracoval projekt na veškeré vrchní stavby, tedy šatny, kabiny, vstupní brány s pokladnou, bufet a cukrárnu, záchody, letní restauraci a domek pro hlídače. Libra patřil v té době k předním českým funkcionalistickým architektům. V Rokycanech byla dle jeho návrhu postavena i  městská spořitelna. Největší a nejznámější Librovou realizací je areál sanatoria pro léčbu tuberkulózy ve Vyšných Hágách.
0 komentářů
přidat komentář