V pražské zoo se začaly opravovat kubistické Gočárovy domy

Vložil
ČTK
16.05.2010 21:15
Praha

Josef Gočár

Praha - V pražské zoologické zahradě se začaly opravovat dřevěné kubistické domky, které navrhl meziválečný architekt Josef Gočár. ČTK to řekla mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová. Domy byly umístěny v zátopové oblasti, kde je v roce 2002 poškodila povodeň. Před rekonstrukcí byly rozebrány. Během opravy budou přemístěny do severní části areálu.
    Ve dvojici roubených staveb vznikne podle mluvčí restaurace, malé muzeum historie pražské zoo, galerie a přednáškový sál. "Celková obnova by měla být dokončena do konce roku a vyžádá si náklady 34 milionů korun," uvedla Ptačinská. Zahrada získala na rekonstrukci dotaci z evropských fondů.
    Výběrové řízení na rekonstrukci těchto kulturních památek vypsala zoo na přelomu roku. Podle Ptačinské se přihlásily tři firmy, vítězem se stala společnost Gema Art Group.
    Domky postavené v takzvaném národním stylu vznikly na počátku 20. let minulého století. Jejich autor Gočár se inspiroval lidovou architekturou. Domy byly barevné a vyzdobené v barvách trikolory.
    Byly původně tři a stály na prvním pražském letišti ve Kbelích. Sloužily jako restaurace, technická a administrativní budova. V 60. letech byly demontovány a přemístěny do areálu trojské zoologické zahrady. Na konci 70. let se dočkaly opět sestavení. V srpnu 2002 je ale zalila velká voda. V roce 2006 je chtěl soukromník umístit na Kosárkově nábřeží, pronájem pozemku ale nepovolila rada Prahy 1, která nechtěla připustit umístnění památky v záplavové zóně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články