Před 60 lety zemřel Jaromír Krejcar

Vložil
ČTK
04.10.2009 19:20
Praha

Jaromír Krejcar

Londýn/Praha - Ve věku 54 let zemřel 5. října 1949 jeden z  nejnadanějších českých architektů éry meziválečné avantgardy Jaromír Krejcar. Významný představitel funkcionalismu a konstruktivismu skonal v Londýně, kam emigroval po únoru 1948 a kde také přednášel.
    Krejcar byl žákem Jana Kotěry na Akademii výtvarných umění v Praze, po jejímž absolvování působil tři roky v ateliéru dalšího význačného architekta Josefa Gočára a poté se osamostatnil. Jeho rané práce byly ovlivněny Le Corbusierovým purismem a ruským konstruktivismem. Později byl ovlivněn také poetizací velkoměsta, rád používal elastické a aerodynamické tvary inspirované zaoceánskými parníky. Byl propagátorem ušlechtilé architektonické kompozice, nezvyklých konstrukčních a dispozičních řešení.
    K jeho nejvýznamnějším stavbám patří například československý pavilón pro Mezinárodní výstavu umění a techniky v moderním životě, která se konala v roce 1937 v Paříži, palác Olympic v pražské Spálené ulici, kde dnes mimo jiné sídlí Studio Ypsilon, první projekty vily Vladislava Vančury na Zbraslavi, vila Richarda Gibiána v Praze-Bubenči nebo lázeňský dům Machnáč v Trenčianských Teplicích. Jaromír Krejcar se rovněž zabýval urbanismem, řešil interiérová zařízení, navrhoval nábytek a v neposlední řadě byl znám i  jako neúnavný organizátor a publicista.
    Krejcar byl druhým manželem novinářky Mileny Jesenské, se kterou měl dceru Janu.
0 komentářů
přidat komentář