Před 90 lety zemřel architekt, malíř a entograf Jan Koula

Vložil
ČTK
18.05.2009 00:10
Praha

Jan Koula

Praha - Před 90 lety, 18. května 1919, zemřel uznávaný český architekt, malíř a etnograf Jan Koula. Rodák z Českého Brodu (7. února 1855) Koula byl významným architektem historizujícího a folklórního směru, ale i  respektovaným znalcem a propagátorem lidového umění, lidové architektury a uměleckého průmyslu. Krom toho navrhoval sgrafita, věnoval se i keramice, přispěl k obnově slávy českého broušeného a rytého skla, navrhoval šperky, nábytek a spolupracoval na záchraně památek.
    K jeho nejznámějším architektonickým dílům patří most Svatopluka Čecha v Praze, jeho vlastní rodinný dům v Praze - Bubenči, zkrášlený řadou folklorních motivů, nedaleká Suchardova vila nebo rekonstrukce renesanční budovy plzeňské radnice. Známý je jeho nerealizovaný projekt vyústění Čechova mostu s průkopem na Letnou.
    Koula také stál za vybudováním Národopisného muzea v rámci pražského Národního muzea, kde byl správcem národopisných a archeologických sbírek. Je autorem dvoudílné monografie Památky uměleckého průmyslu v Čechách. Mimo jiné řídil časopis Architektonický obzor a byl spoluzakladatelem Klubu za starou Prahu. Rovněž vynikal jako kreslíř a akvarelista.
0 komentářů
přidat komentář