Před 130 lety zemřel německý architekt Gottfried Semper

Vložil
ČTK
14.05.2009 14:25
Francie

Paříž

Gottfried Semper

Řím/Praha - Ve věku 75 let zemřel 15. května 1879 významný německý architekt a teoretik umění a jeden z klíčových představitelů evropské novorenesance Gottfried Semper. Zemřel v Římě a pochován byl na tamním protestantském hřbitově ve stínu Cestiovy pyramidy. Na něm spí svůj věčný sen i  další slavné osobnosti jiné víry než katolické, například angličtí literáti John Keats a Percy Shelley nebo syn Johanna Wolfganga Goetha, August.
    Nejvíce staveb podle jeho projektů bylo realizováno v Drážďanech, kde v letech 1834 až 1849 působil jako profesor architektury na tamní akademii. Těmi bezesporu nejznámějšími jsou budova Opery na Divadelním náměstí a Galerie starých mistrů v  nedalekém Zwingeru. Opera nese jeho jméno; její vnější kompozice dokonale odpovídá vnitřnímu funkčnímu uspořádání a pro svou vynikající akustiku a architektonickou výjimečnost patří k nejvýznamnějším operním scénám v Evropě.
    Gottfried Semper je mimo jiné i autorem impozantní budovy Vysoké školy technické v Curychu a společně s Karlem Hasenauerem je podepsán pod jednou z  nejznámějších vídeňských staveb, pod honosnou budovou Dvorního divadla (Burgtheatru). Jeho hlavním teoretickým dílem je Sloh v technických a tektonických uměních.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Petr
16.05.09 09:50
kasparci na vecne casy
karel kriz
17.05.09 04:29
zobrazit všechny komentáře

Související články