V Jihlavě začala výstava fotografií díla architekta Loose

Vložil
ČTK
10.02.2009 21:45
Jihlava

Adolf Loos

Jihlava - Výběr z díla slavného brněnského architekta Adolfa Loose si mohou ode dneška prohlédnout návštěvníci Domu Gustava Mahlera v  Jihlavě. Více než tři desítky staveb, ale také Loosem navržené interiéry, jsou zachycené na barevných fotografiích Waltera Zedniceka. Výstava, již pořádá město ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem a občanským sdružením Iglauer Regionalkulturverband, je doprovodnou akcí přeshraniční Dolnorakouské zemské výstavy, řekla ČTK náměstkyně primátora Irena Wagnerová.
    Adolf Loos, jehož rodiče pocházeli z Jihlavy, byl energickým odpůrcem Jugendstilu, respektive vídeňské secese. Jejím představitelem byl rodák z Brtnice na Jihlavsku a Loosův spolužák Josef Hoffmann. Loos byl kritikem užitého umění a uměleckých proudů snažících se o propojení uměleckého řemesla s předměty denní spotřeby. Byl odpůrcem jakýchkoliv ozdob na užitých předmětech i domech.
    Loosovo dílo je k vidění nejen v Brně, v Praze a Rakousku, ale také ve Francii a Švýcarsku. V roce 1910 postavil své první a nejznámější dílo - takzvaný Loosův dům na Michalském náměstí naproti Hofburgu ve Vídni, který kvůli strohé fasádě vyvolal bouřlivou diskusi. Údajně i sám císař František Josef I. se odmítal kvůli Loosově domu dívat z okna směrem na Michalské náměstí.
    Loos se narodil v Brně v roce 1870 jako syn jihlavského kameníka. Studoval na gymnáziu v Jihlavě, státní školy v Liberci a Brně, Technickou univerzitu v Drážďanech a vídeňskou Akademii umění u Otto Wagnera. Pobýval v USA a v roce 1896 se natrvalo usadil ve Vídni, kde začal pracovat jako žurnalista a architekt. Zemřel v roce 1933.
    Vídeňský fotograf Walter Zednicek se mnoho let zabývá dokumentací vídeňské architektury začátku 20. století. Často se mu daří získat od současných majitelů povolení udělat snímky interiérů, které zůstávají obdivovatelům architektury obvykle skryty.
    Výstava Dílo Adolfa Loose ve fotografiích Waltera Zedniceka bude v jihlavském Domě Gustava Mahlera do 31. března.
0 komentářů
přidat komentář

Související články