Nad kodaňským přístavem vyrostou dvě věže od Stevena Holla

Zdroj
Steven Holl Architects, CPH City & Port Development
Vložil
Martin Rosa
06.11.2008 00:05
Steven Holl

Studio Steven Holl Architects vyhrálo mezinárodní vyzvanou architektonickou soutěž "The LM Project", kterou v dánské kodani organizovaly společnosti CPH City & Port Development a ATP Ejendomme. Steven Holl navrhl dominantu v podobě dvou kancelářských věží propojených lávkou pro pěší, která se nachází ve výšce 65 m nad přístavem.

Vítezný návrh bude tvořit novou bránu do kodaňského přístavu. Návrh je inspirován historií soutěžní lokality. Věž stojící nad pozemkem Langenlinie, kde již několik staletí kotví zaoceánské lodě, má půdorysný tvar vycházející z tvaru pozemku. Nachází se u ní veřejná paluba, která připomíná příď lodi a je orientována směrem na volné moře. Přístupná je širokým schodištěm a několika eskalátory. U ní je řada kaváren a galerií a především vstup do výtahů, jimiž se návštěvníci dopraví na úroveň pěší lávky. Druhá věž Marmormolen navazuje na město terasou nacházející se nad veřejným auditoriem.
Na obou věžích jsou proti sobě zavěšeny lávky (oranžová a žlutá), které se nad přístavem potkávají a evokují tak podané ruce.
Projekt je založen na principech udržitelného designu, na které se v Dánsku klade velký důraz. Skleněné fasády obou věží by měly být stíněny fotovoltaickými panely, v budovách budou chlazené stropy, důraz je kladen na přirozenou cirkulaci vzduchu. Pro osvětlení všech veřejných prostor bude využita energie získaná z větrných turbín.

Kromě Steven Holl Architects se soutěže zúčastnily kanceláře heneghan.peng.architects, C.F. Møller A/S, 3XN A/S, Arkitema Architects a BRT Architekten Bothe Richter Teherani. Všechny soutěžní návrhy si můžete prohlédnout této prezentaci (.pdf, 8,9 MB), případně v podrobném Jury's Reportu.

Soutěž "The LM Project" byla jednou z řady aktivit, kterými společnost CPH City & Port Development (ve které má podíl město a stát) proměňuje tvář kodaňského přístavu a oblasti Ørestad. Mezi další aktivity patří například nedávno skončená mezinárodní architektonická soutěž The Sustainable City of the Future. Na stránkách této společnosti je možno jasně vidět, že se k zastavění významné části města dá přistupovat i jinak, než se zbavit politické odpovědnosti hned na začátku výběrem jediného developera pro celé území. Kéž by to byla inspirace pro pražskou, brněnskou či ostravšou radnici (o dalších městech ani nemluvě)...
0 komentářů
přidat komentář

Související články