Royal Gold Medal 2009 získal Álvaro Siza

Vložil
Jiří Vojtěšek
13.10.2008 00:30
Álvaro Siza Vieira

Portugalský architekt Álvaro Siza se stal vítězem jedné z nejprestižnějších architektonických cen The Royal Gold Medal pro rok 2009. Siza je jednou z předních osobností evropské architektury, přesto zůstal věrný svým uměleckým a etickým principům a dosáhl bohatého počtu realizací po celém světě.
Prezident The Royal Institute of British Architects (RIBA) Sunand Prasad se o novém držiteli ocenění vyjádřil takto: "Álvaro Siza je jednoduše architekt, kterého nelze zařadit do běžných kategorií. Vytepané mistrovství a architektura zdánlivě patřící k místu od nepaměti může být jednou z charakteristik Sizovy práce. Získaná fakta o místě manipuluje do skulpturálních forem, které nejsou obvyklé, nebo předem předvídatelné, které ale nikdy nenadřazuje nad typologickou srozumitelnost."
Sizova architektura zrála v Portugalsku pod vlivem diktatury. Ta ale dovolovala částečnou komunikaci s mezinárodní architektonickou scénou. Po studiích v roce 1955 pracoval tři roky s Fernando Távorou, s nímž byl vnímán jako vůdčí osobnost "Portugalské školy". Jeho přístup k architektuře je čitelný již v prvních nezávislých projektech - charismatický Boa Nova Restaurant (1963), ačkoli obložený mírou dekorativních detailů, dokazuje jeho zájem o konstrukci více, než-li některé z jeho pozdějších prací.
Po roce 1977 a konci diktatury Siza usiloval o návrh velkého množství nízkorozpočtových domů pro lokální vládu Évory a později Národní asociaci pro bydlení. Nechtěl pouze navrhnout přizpůsobitelné formy obydlí, ale především jejich prostřednictvím přinést řád do městských periferií. Tato snaha dokládá Sizův vztah k větším urbánním měřítkům. Současně se v této době Portugalsko otevřelo okolnímu světu a Siza byl brzy vyzýván k účasti na soutěžích a projektech v zahraničí. Pro stavby v Německu, Španělsku, Itálii, Francii, Holandsku a Jižní Koreji Siza aplikoval svůj jedinečný přístup. V Londýně realizoval v roce 2006 pavilon pro Serpentine Gallery ve spolupráci s Eduardo Souto de Mourou. Současně pokračoval v návrzích inspirativních domů do Portugalska, jako například Školící středisko v  Setúbalu (1993), Fakultu architektury Univerzity v Portu (1996) a Univerzitní kampus v Aveiru (1995).
I přes množství mezinárodních zakázek udržuje Álvaro Siza okruh svých spolupracovníků v rámci studia záměrně malý, aby dokázal mít přehled o probíhající práci a mohl tak věnovat patřičnou pozornost každému projektu.
Pro inspirující a úctyhodný soubor prací, které za 40 let vyprodukoval, a pro jeho nepopiratelný přínos architektuře skrze dialog a edukativní činnost, udělila RIBA svou Royal Gold Medal za architekturu pro rok 2009 Álvaru Joaquim Melo Siza Vieirovi.

při přípravě článku byly použity zdroje www.riba.org a www.worldarchitecturenews.com
0 komentářů
přidat komentář

Související články