Zlínská univerzita dokončila stavbu vzdělávacího komplexu od Jiřičné

Vložil
ČTK
05.12.2017 14:15
Eva Jiřičná



Zlín - Zlínská Univerzita Tomáše Bati dnes otevřela nový vzdělávací komplex, který bude sloužit fakultě humanitních studií a fakulta multimediálních komunikací v něm bude mít výstavní prostor. Studenti začnou objekt využívat od letního semestru, tedy v únoru, řekl ČTK kvestor Alexander Černý. Projekt si vyžádal přes 500 milionů korun. Stavba objektu v centru krajského města začala před dvěma lety a jeho autorkou je architektka Eva Jiřičná. Zlínská rodačka je také autorkou sousedního kongresového a univerzitního centra.


Fakulta humanitních studií dosud neměla vlastní sídlo, přestože je to početně největší fakulta univerzity, navštěvuje ji asi 2200 studentů.

Komplex se skládá ze dvou identických budov o šesti nadzemních podlažích, které spojuje přízemní vstupní objekt. Součástí komplexu jsou přednáškové sály, největší má kapacitu 240 míst, učebny včetně specializovaných jazykových či počítačových učeben. Nechybí prostory pro výuku ošetřovatelství či budoucích porodních asistentek. Fungovat tam bude také studentský klub. V podzemí jsou garáže pro 87 vozu a provozně-technické zázemí. Stavba stála 428 milionů korun bez DPH, z toho 75 procent šlo ze státního rozpočtu, zbytek uhradila univerzita.

Jiřičná dnes při otevření objektu uvedla, že je velmi vděčná za možnost pracovat ve svém rodném městě. "Je to životní náhoda, že zrovna já, která jsem se ze Zlína odstěhovala v pěti letech, se vracím zpátky. Zlín mi zůstal v paměti, byl to ten nejradostnější pocit, že se můžu vrátit," uvedla architektka, která objekt ladila do žluté a zářivých barev. "Budova je založená na tom, že když vidíte barvu slunce a veselé barvy při vstupu do budovy, deprese musí jít stranou," řekla Jiřičná.

Řada lidí jejímu prvnímu zlínskému projektu, kongresovému a univerzitnímu centru, vyčítala přílišnou modernost a malý respekt k baťovské funkcionalistické architektuře. "Kdyby ale Baťa žil, bůh ví, jak by město vypadalo," uvedla Jiřičná, podle které není možné žít ve skanzenu. "Jistě budou lidé nešťastní, že se tady nepostavila budova z cihel a betonu, na druhé straně město si zaslouží něco současného a vzpomínka na Baťu a architekturu Bati se tam najde, když člověk hledá," uvedla Jiřičná.

Podle rektora univerzity Petra Sáhy se další podobná velká stavba v nejbližší budoucnosti nechystá. Připraveny jsou projekty za více než miliardu korun, týkají se ale rekonstrukcí stávajících objektů a budování laboratoří. "Tohle je infrastruktura, která je pro 10.000 studentů dostatečná," řekl ČTK Sáha. Zlínská univerzita vznikla v roce 2001.
0 komentářů
přidat komentář

Související články