Ve Washingtonu zahájili stavbu Gehryho Eisenhowerova památníku

Vložil
ČTK
02.11.2017 18:30
Frank Owen Gehry



Washington - Po několikaletých sporech začalo dnes v USA oficiálně budování památníku bývalého prezidenta a hrdiny druhé světové války Dwighta Eisenhowera, který bude stát ve Washingtonu. Autorem kontroverzního návrhu je americko-kanadský architekt Frank Gehry, který se proslavil návrhy koncertní síně v Los Angeles a Guggenheimova muzea ve španělském Bilbau a je spoluautorem Tančícího domu v Praze.


Gehry navrhl vybudovat před washingtonskou budovou ministerstva zemědělství rozlehlé pietní místo se sloupy, sochami a obřími tapisériemi spletenými z oceli. Dílo má připomínat etapy života 34. prezidenta USA včetně jeho klíčového podílu na postupu spojeneckých invazních vojsk v Normandii v roce 1944. Vybudování památníku přijde na 140 milionů dolarů (tři miliardy korun), o jejichž uvolnění bude rozhodovat americký Kongres.

Eisenhowerova rodina s původním Gehryho návrhem nesouhlasila, konzervativní americký časopis National Review v září návrh označil za "odpudivou obludnost". Gehry projekt přepracoval a zmenšil jeho rozměry, nakonec se s rodinou reprezentovanou třemi vnuky bývalého prezidenta dohodl. Spory trvaly 15 let, pomník má být hotov v červnu roku 2019.

Dwight Eisenhower se americkým prezidentem stal v roce 1952 a funkci plnil dvě volební období. Zemřel v roce 1969. Až bude pomník stát, připojí se k už existujícím washingtonským památníkům prezidentů George Washingtona, Thomase Jeffersona, Abrahama Lincolna a Franklina Delano Roosevelta.
0 komentářů
přidat komentář