Ostravská galerie připravila výstavu věnovanou Vlastislavu Hofmanovi

Vložil
ČTK
26.09.2017 22:55
Ostrava

Vlastislav Hofman

Ostrava - Ostravská Galerie výtvarného umění připravila výstavu věnovanou dílu architekta, malíře a designéra Vlastislava Hofmana, který například navrhl budovu kuboexpresionistického krematoria v Moravské Ostravě či v roce 1925 získal zlatou medaili na mezinárodní výstavě moderního dekorativního a průmyslového umění v Paříži. Výstava bude v budově Domu umění k vidění od dnešního dne do 7. ledna 2018. ČTK to řekla mluvčí galerie Kateřina Mertha.


"Hofman byl především architekt. Jeho vztah k avantgardním proudům se ale prolínal i v jeho malířské, grafické, scénografické a designérské tvorbě," řekla Mertha. Dodala, že výstava, kterou galerie připravila společně s Ústavem dějin umění, představí tuto uměleckou osobnost v plné šíři. Expozice navazuje na Hofmanovu retrospektivní výstavu, která ve stejné galerii byla v roce 2004. Nyní je rozdělena do čtyř okruhů - architektura, urbanismus, design a užitné umění, které zahrnuje například malby, grafiky a scénografické práce.

K vidění budou známá umělcova díla. Například malba Děti z roku 1920 nebo o dva roky starší akvarel Bohumil Kubišta. Svou výstavní premiéru ale bude mít hned několik exponátů. Například kubistická hřbitovní lampička, kterou navrhl v letech 1913 a 1914, kalamář navržený kolem roku 1920 nebo stoleček z roku 1910. "Vystavíme i řadu matric ke grafickým tiskům, pastely Boží muka a Jizerské hory od Harrachova. Také scénické návrhy, které jsme získali ze soukromých sbírek," doplnila mluvčí.

Zcela poprvé bude vystavena projektová dokumentace stavby dnes už neexistujícího krematoria v Moravské Ostravě. "Stavba dodnes budí emotivní ohlasy u odborné veřejnosti i pamětníků. Architekti se stále zajímají o její přesnou podobu. Dochovalo se jen několik fotografií," řekl jeden z kurátorů výstavy Petr Gába.
0 komentářů
přidat komentář

Související články