Pardubická galerie představí Prior, první obchodní dům v regionu

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
22.03.2017 16:45
Pardubice

Růžena Žertová

Pardubice - Další výstava věnovaná pardubické architektuře od pondělí přiblíží okolnosti vzniku obchodního domu Prior z roku 1974. Byl první obchodním domem na východě Čech a jeho červená fasáda se původně nelíbila místním komunistickým funkcionářům. ČTK o tom informovala kurátorka Východočeské galerie Vanda Skálová.


Dům podle návrhu brněnské architektky Růženy Žertové vznikl v rekordním čase. Od zahájení stavby do slavnostního otevření uplynuly tři roky. Červený skelet s plátěnými modrými vysouvacími markýzami, které stínily výklady v přízemí, měl poutat pozornost zákazníků.

Místní komunistické buňce se barva nelíbila. Na slavnostní otevření poslal ústřední výbor strany ředitele velkého stavebního podniku, který byl k podobě obchodního domu vstřícnější. "Prohlásil, že proti červené fasádě nic nemá, a tak se situace uklidnila," uvedla architektka Žertová v jednom z rozhovorů.

Autorka návrhu později získala za stavbu čestné ocenění města a ještě před jejím dokončením obdržela první místo v mezinárodní architektonické soutěži v uruguayském Montevideu. Výstavba Prioru přišla na 60 milionů korun a ročně měl obchodní dům naplánovaný obrat 280 milionů korun. O jeho stavbě se začalo uvažovat už v polovině 60. let. V roce 1992 koupila Prior americká společnost K-Mart a v roce 1998 se stala jeho majitelem britská firma Tesco, která jej vlastní dodnes.

Na náměstí Budovatelů, dnešním Masarykově náměstí, měla brzy pokračovat další výstavba. Obyvatelé na ni ale čekali více než desetiletí. Hotel Labe byl dokončen v roce 1985. Plánovaná přístavba Prioru se nikdy neuskutečnila. Jako necitlivou zástavbu hodnotí kurátorka velké nákupní centrum Afi, které vznikalo vedle Prioru v letech 2007 až 2009. Prior například přišel o unikátní vchod se spouštěcím skleněným portálem.

"V podstatě vytlačila stavbu Prioru ze souvislosti náměstí, zrušila vstupní pasáž domu a degradovala ho do pozice přístavby celkově naddimenzované a architektonicky nikterak pozoruhodné nákupní galerie," uvedla Skálová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články