Český Krumlov bude mít po deseti letech městského architekta

Vložil
ČTK
01.03.2017 13:05
Český Krumlov

Ondřej Busta

Český Krumlov - Český Krumlov bude mít po desetileté přestávce městského architekta. Ve výběrovém řízení zvítězil Ondřej Busta z ateliéru Robust architekti. Dostane externí smlouvu na 300 hodin práce ročně. ČTK to dnes řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).


Komise vybírala z 11 uchazečů, ve druhém kole mezi čtyřmi finalisty. "Ondřej Busta přesvědčil svou vizí, velkou rozvážností, filozofickým pohledem na Krumlov. Jeho obrovskou výhodou je, že Krumlov zná, ví, kde jsou hodnoty města, a zároveň to, že zde nepracuje a nemá vazby. Protože pak bývá architekt pod obrovským tlakem a není šťastné, když se zná s každým druhým investorem," řekl Hermann. Podle něj chybí Krumlovu rukopis architekta, který řídí urbanismus.

Devětatřicetiletý Busta vystudoval českokrumlovskou Střední uměleckoprůmyslovou školu sv. Anežky České a Fakultu umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Český Krumlov považuje za výjimečné město, k němuž má osobní vztah, má zde i trvalé bydliště.

"Znám ho dobře. Je to město v UNESCO, které se vylidňuje a je zakonzervované. Zajímá mě, potřebuje mít architektonickou vizi, aby se v něm dobře žilo, a nemyslím si, že se v něm teď dobře žije. Je to ideální město pro turisty, ale není úplně ideální pro život. Přitom je nádherné, v ideální krajině, ale strašně zatížené turismem," řekl ČTK Busta.

Podle radnice musí být městský architekt mediátorem mezi radními, zastupiteli, investory i vedoucími odborů a musí dohlížet na zástavbu, reklamy ve městě i veřejná prostranství. Roli bude hrát i při tvorbě nového územního plánu. "Říká, jak by se město mělo vyvíjet. Je ostuda, že Krumlov neměl deset let architekta. Naposled tu byla Ludmila Šolcová, velmi schopná, bohužel tehdy vedení města neshledávalo za důležité, aby s námi pokračovala. Splatili jsme dluh, jsme rádi, že jsme tuto mezeru zaplnili," řekl Hermann.

Český Krumlov je podle starosty Dalibora Cardy (ČSSD) specifický architektonicky, historicky a hlavně lidsky. "Někteří lidé mají velmi zvláštní požadavky na to, jak by se mělo v Českém Krumlově podnikat a stavět. Každý má svoje představy, mnohé na architekta narazí a bude zle," řekl ČTK Carda.
0 komentářů
přidat komentář

Související články