Stavba Roberta Konieczného získala hlavní cenu World Architecture Festivalu 2016

Vložil
Tisková zpráva
26.11.2016 13:25
Robert Konieczny
KWK PROMES


Na právě zakončeném World Architecture Festivalu 2016 v Berlíně (18. 11. 2016) bylo rozhodnuto, že nejlepší stavbou světa pro tento rok je a cenu World Building of the Year 2016 ponese Národní muzeum ve Štětíně - Centrum dialogu Przełomy autorství architekta Roberta Konieczného a jeho týmu z KWK Promes.

Na festivalu bylo hodnoceno 343 projektů z 58 zemí celého světa. V silné konkurenci do užšího finále postoupily až tři stavby autorství Roberta Konieczného (KWK Promes), jehož práce v české premiéře vystavoval Kabinet architektury v Ostravě na přelomu roku 2009 a 2010 v ostravském Domu umění.

Před dvěma dny porotu festivalu zaujaly tyto realizace Roberta Konieczného:
O vítězi rozhodovala mezinárodní porota, jejímiž členy byli Kai-Uwe Bergmann (BIG), Louisa Hutton (Sauerbruch Hutton), David Chipperfield, Ole Scheeren a David Basulto, spoluzakladatel a vedoucí editor globálního portálu ArchDaily. Porota, které předsedal sir David Chipperfield, poskytla následující vysvětlení k udělení ceny: "Tento projekt obohacuje město a život v něm. Zároveň budova je záznamem tři kapitol dějin města, té před druhou světovou válkou, doby válečného ničení a poválečného vývoje, kterého výsledkem bylo nakonec nepřehlédnutelné prázdné místo uprostřed města."
"V případě tohoto muzea se jedná o jistou interpretaci místní topografie. Vejdete-li do podzemí tak můžete se seznámit se stránkami dějin a archeologie města, zatímco nad zemí máte k dispozici veřejnou tvář budovy, neboli její zvlněnou střechu, a všechny tyto aspekty lze navíc chápat a interpretovat mnoha různými způsoby."
"Jedná se o projekt, který nahlíží na minulost optimisticky a využívá při tom poetických a imaginativních způsobů."
0 komentářů
přidat komentář