Kongresové centrum Zlín od Jiřičné loni navštívilo 128.000 lidí

Vložil
ČTK
30.06.2016 17:15
Zlín

Eva Jiřičná

Zlín - Zlínské Kongresové centrum loni navštívilo 128.000 lidí. ČTK to dnes řekl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Je to o asi sedm tisíc návštěvníků méně než předloni, centru však vzrostly příjmy. Objekt v centru krajského města byl dokončen v roce 2010, jeho autorkou je architektka Eva Jiřičná. V centru sídlí Filharmonie Bohuslava Martinů, které v nových prostorách každoročně roste návštěvnost. Objekt je však pronajímán také pro různé soutěže, koncerty, kongresy a další akce, sídlo v něm má také zlínský filmový festival pro děti a mládež.


"Vyšší oproti plánu, který byl 13,2 milionu korun, byly provozní příjmy ve výši 14,4 milionu korun. Výdaje měly dle plánu dosáhnout výše 20,2 milionu korun, v reálu však nakonec stačilo pouze necelých 17 milionů korun,"
uvedl Dvořák. Předloni příjmy centra činily 13,3 milionu, výdaje 14,7 milionu korun.

Centrum by měl vést nový člověk, dosud se o něj staral vedoucí odboru Kulturní centrum magistrátu Zdeněk Ševčík. "Odchází z vlastního rozhodnutí do důchodu. Za jeho služby mu děkujeme. A nezbývá nám nic jiného, než najít nového vedoucího odboru, který Kongresové centrum spravuje," uvedl primátorův náměstek Dalibor Stříbný (ANO). Informace o výběrovém řízení se objeví v červenci na úřední desce městského webu www.zlin.eu. "Předpokladem je, že se nový vedoucí ujme Kongresového centra nejpozději na podzim," uvedl mluvčí.

Město na jaře rozhodlo o opravě skleněné fasády centra, výměna se týkala spárovací hmota, která spojuje jednotlivé skleněné bloky. Na práce se vztahovala reklamace u dodavatele stavby.

Městu se však stále nedaří najít nájemce do restaurace Spirit, jež je součástí centra. Důvodem jsou i vysoké náklady na energii, restaurace je prosklená. Náklady na energie a mzdy při celoročním denním provozu vyjdou podle Stříbného na tři až čtyři miliony korun ročně. Restaurace se proto otevírá jen na jednotlivé akce, většinou při koncertech filharmonie či filmovém festivalu.

Výstavba Kongresového centra stála 630 milionů korun. Objekt tvoří společný komplex se sousedním Univerzitním centrem, které také navrhla Jiřičná. Budovy stojí na místě někdejších Masarykových škol.
0 komentářů
přidat komentář

Související články