Pardubice chystají regulační plán pro mlýny a okolí

Vložil
ČTK
22.06.2016 18:00
Pardubice

Josef Gočár

Pardubice - Majitelé Automatických mlýnů v Pardubicích musejí s konkrétnějšími plány obnovy areálu počkat, až město dokončí regulativní plán památkově chráněné stavby a jejího okolí. Vlastníci mlýnů krok města vítají, získají tím na proměnu areálu dostatek času, řekl dnes ČTK architekt Lukáš Smetana, který vlastní mlýny se svojí ženou.


"Dokud nebude vytvořený (regulační plán), tak my nemůžeme projektovat, což by klasického developera brzdilo, protože v tom má uložené vlastní prostředky, které potřebuje točit. Zatímco my s manželkou nejsme klasičtí developeři, my jsme ten objekt koupili, abychom jej zachránili a slušně využili,"
řekl Smetana.

Architekt plánuje prázdninovou cestu po Evropě, aby si prohlédl již opravené brownfieldy a co v nich funguje. Smetana již před časem uvedl, že mlýny budou přístupné veřejnosti a současně část areálu by mohla sloužit k trvalému bydlení. "Samotná kultura není tak silná, aby dokázala areál zaplnit," dodal architekt.

Město zatím plánuje vypsat veřejnou soutěž na zhotovení regulačního plánu. "Odborníci v oblasti architektury doplní územní plán o omezení a limity v lokalitě, řeknou nám, jak by bylo ideální oblast řešit," řekl primátor Martin Charvát.

Zástupci města se již s manžely Smetanovými předběžně dohodli, že v historické části mlýnů, které projektoval architekt Josef Gočár, by mohly fungovat polytechnické dílny pro základní školy. Patrně bude možné na ně čerpat evropské dotace.

"Dílny by byly stoprocentně vytížené, dopoledne by je využívaly základní školy, odpoledne a o víkendech veřejnost. Mají podpořit technické vzdělávání mládeže,"
řekl Smetana.

Mlýny se stavěly v letech 1909 až 1911. Další přístavby se uskutečnily ve 20. letech a 60. letech minulého století. Areál je opuštěný od jara 2013. Rakouská společnost GoodMills neúspěšně nabízela mlýny městu, později je prodala prostřednictvím realitní kanceláře s nabídkovou cenou 25 milionů korun. Na konci loňského roku se uskutečnil prodej obálkovou metodou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články