Liberecký kraj plánuje parkovací dům v sousedství svého sídla

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
21.06.2016 17:10
Liberec

Zdeněk Plesník

Liberec - Liberecký kraj plánuje výstavbu parkovacího domu v sousedství svého sídla. Vyřešit by měl nedostatek míst k parkování v okolí úřadu. Kapacita by se měla zvýšit zhruba o polovinu na 300 míst. Náklady na výstavbu se odhadují na 70 milionů korun. V plánu byla výstavba parkovacího domu už při rekonstrukci budovy před více než 16 lety, ale nebyly na ni peníze. Potřeba míst k parkování kolem úřadu stoupá, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Krajský úřad zaměstnává 385 lidí.


Záměr dnes kritizovali opoziční zastupitelé Změny pro Liberecký kraj. Zuzaně Kocumové chyběly jiné varianty řešení parkování v okolí úřadu, kritizovala i vysoké náklady na jedno parkovací místo. "Těch variant a možností je více. Je tady i celá velká budova vedle krajského úřadu, kde ve spodní části byly strojírny a jsou tam velké nevyužité prostory a netušíme, zda se někdo zabýval tím, že by i tyto prostory bylo možné teoreticky využít pro parkování," řekla na jednání Kocumová.

Krajští zastupitelé navzdory námitkám uvolnění milionu korun na přípravu projektu schválili. Díky tomu bude podle Pietera možné provést geologický průzkum a posoudit statiku. To by mělo ukázat, zda bude možné pětipodlažní parkovací dům pro 183 aut nad parkovištěm vedle úřadu postavit. O případné výstavbě domu bude ale rozhodovat až nově zvolené krajské zastupitelstvo, a tak zatím není jisté, že se skutečně stavět bude.

Liberecký kraj sídlí v budově bývalého Státního výzkumného ústavu textilního, která letos oslavila 40 let. Jednadvacetipodlažní objekt ze skla a betonu je nejvyšší stavbou v Liberci. Postaven byl v letech 1966 až 1976 podle projektu architekta Zdeňka Plesníka. V letech 1999 až 2000 prošel rekonstrukcí za 231 milionů korun. Zachována zůstala jen nosná konstrukce a původní řešení klimatizace, zbytek budovy je prakticky nový. V dalších letech se úřad rozšířil do navazující budovy a celkově tak sídlo kraje přišlo bezmála na půl miliardy.

Předloni Liberecký kraj přikoupil i zbylé budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu teď za 93 milionů korun přestavuje na Evropský dům a připravuje i rekonstrukci bývalé budovy dílen a revitalizaci okolních pozemků. Část betonové plochy parkoviště chce proměnit v zelenou oázu a zrušit i parkování podél řeky Nisy. Zrušená parkovací místa by měl podle Pietera nahradit právě parkovací dům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články