Výstava Antonína Raymonda v Brně

Galerie architektury Brno, 16. 12. 2015 – 29. 1. 2016

Zdroj
Gabriel Kurtis, Galerie Architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
04.12.2015 17:10
Antonín Raymond

Galerie Architektury Brno společně s Galerií Jaroslava Fragnera uvádí výstavu věnovanou postavě slavného architekta českého původu Antonína Raymonda, který získal světové uznání hlavně v Evropě, Americe a Asii.

Kladenský rodák Antonín Raymond patří mezi nejzajímavější české architekty 20. století. V Japonsku je dokonce považován za zakladatele moderní architektury. Svou kariéru začal v ateliéru Casse Gilberta během stavby prvního mrakodrapu v New Yorku, poté byl asistentem Franka Lloyda Wrighta v Tokiu při stavbě proslulého Imperial Hotelu. Slavná stavba odolala zničujícímu zemětřesení v roce 1923, čímž zajistila architektům věhlas; Raymond jako jeden z prvních stavěl ze železobetonu. Vlastní ateliér založil architekt v roce 1921 (kancelář stále projektuje, vede ji Raymondův žák Shigefumi R. Tsuchiya). Spolupracoval rovněž s dalšími Čechy, kteří se vydali do Japonska – Bedřichem Feuersteinem či  Janem Josefem Švagrem. V roce 1946 založil společnou kancelář s dalším Čechoslovákem, Ladislavem Lelandem Radem. Architektovou celoživotní oporou byla jeho žena, výtvarnice Noémi, která se kromě tvorby pro vlastní ateliér podílela také na Raymondově díle.

Výstava v Galerii Architektury Brno představí na vybraných stavbách v Japonsku a na Filipínách neuvěřitelně bohatý výrazový rejstřík a seznámí se stejně bohatým a dobrodružným osudem. Raymond odjel do USA ještě v době studií architektury na pražské technice, posléze začal navrhovat v Japonsku. Během první světové války byl důstojníkem zpravodajské služby, od roku 1926 působil také jako honorární konzul v Tokiu. V roce 1937 se vrátil do USA a cestou navštívil své sourozence v Československu. S nimi se viděl naposledy, židovská rodina Reimannových nepřežila holocaust.
V dlouhém soupisu díla nalezneme také realizaci na Filipínách, která je společně s dalšími stavbami v Japonsku představena na fotografiích, videu, plánech a modelu. Spektakulární instalaci doplňují též plány, kresby, artefakty a mobiliáře z interiérů Raymondových staveb podle návrhů obou manželů i architekta Bedřicha Feuerstena. O současné podobě a měřítku realizací si mohou návštěvníci udělat představu díky projekci několika dílů seriálu Šumné stopy Antonína Raymonda, Bedřicha Feuersteina, Jana Josefa Švagra a Raymondových následovníků.

Výstavu zahájí v úterý 15. prosince 2015 v 18.00 hodin David Vávra, Irena Veverková a Dan Merta v prostorách Galerie Architektury Brno, Starobrněnská 18. 

Výstava bude otevřena denně od 10 - 18.00 hodin do 29. ledna 2016. Vstupné na výstavu je dobrovolné.

Po ukončení prezentace v Brně se výstava stane základem stálé expozice v Raymondově rodném Kladně. V současnosti se taktéž jedná o repríze výstavy v Tokiu.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články