Studenti ztvární architektonické studie centra Vsetína

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
02.08.2006 19:10
Zlín

Petr Hurník

Zlín - Studenti brněnské fakulty architektury vyhotoví studie vybraných ploch v centru Vsetína. Budoucí architekti mají za úkol ve studentských pracích zlidštit a zatraktivnit prostory, které jim určili vsetínští radní. Město v brzké době plánuje novou podobu náměstí Svobody, Horního náměstí i prostoru před radnicí. V zájmu radnice je i úprava vybraných ulic nebo kruhových objezdů v centru, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Eva Stejskalová.

    Architektonické studie budou tvořeny s jasným cílem. "Chceme, aby se do podoby měst vrátil cit, pohoda a spontánnost a zároveň aby se prohluboval vztah lidí ke svému městu," uvedl architekt a odborný asistent ateliéru urbanismu Petr Hurník.
    Právě takto již studenti řešili a prezentovali prestižní plochy v několika evropských metropolích, například ve Vídni, v Berlíně a v současné době připravují také studie pro Paříž. Kromě toho ale ztvárňovali také nejrůznější prostranství v Brně a centra okolních obcí. "Tento projekt jsme zahájili v roce 2000 a máme s ním velmi dobré zkušenosti, řada nápadů našich studentů již byla realizována," uvedl Hurník.
    Studie, které by měly být velmi ilustrativní, by měly být hotovy začátkem příštího roku tak, aby mohly být představeny v únoru na zasedání zastupitelstva města a v místním kině. Veřejnost s nimi bude seznámena také přímo na místech, kterých se budou týkat. "V květnu se uskuteční takzvané happeningy pro náhodné kolemjdoucí, v rámci nichž se lidé budou moci k jednotlivým návrhům vyjadřovat, a sami si tak budou určovat budoucí tvář města, ve kterém žijí," řekl Petr Kozel, manažer projektu Místní agenda 21, v jehož rámci jsou architektonické návrhy realizovány.
    Architektonické studie představí budoucí architekti také na bienále Brněnské urbanistické dny a poslouží i jako vstupní podklady pro zpracování investičních projektů podpory cestovního ruchu do strukturálních fondů Evropské unie.
0 komentářů
přidat komentář