Japonsko má ministra olympiády, čeká ho řešení sporů o stadion

Zaha Hadid, olympijský stadion v Tokiu

Tokio - Japonsko dnes jmenovalo svého prvního ministra olympijských her. Úkolem pětašedesátiletého Tošiakiho Enda bude vést přípravy země na letní olympiádu v Tokiu v roce 2020. Ve funkci, která byla zřízena teprve před měsícem, ho čeká řešení řady ožehavých otázek, především pak rostoucí náklady na stavbu sportovních zařízení a spory o návrh nového národního stadionu, píše agentura Reuters.

    Mezinárodní soutěž o návrh nového národního stadionu v Tokiu vyhrála se svým futuristickým designem renomovaná britská architektka Zaha Hadidová, která v minulosti navrhla mimo jiné halu pro vodní sporty na londýnskou olympiádu v roce 2012.
    "Stadion má ukázat světu schopnosti Japonců, takže byl vybrán nesmírně náročný design, který ale nakonec zvýšil finanční náklady a prodloužil dobu stavby," uvedl japonský expert Hitoši Sakai.
    Cena na vybudování stadionu byla původně odhadována na 130 miliard jenů (25 miliard Kč). Loni se ale odhady vyšplhaly na 300 miliard jenů (59 miliard Kč), což přimělo japonské představitele ke snaze architektonický návrh pozměnit.
    Mnozí odborníci přitom litují, že byl zbořen někdejší stadion v centru Tokia, který hostil olympiádu v roce 1964. "Myslím si, že stavba, která by využila starého stadionu a doplnila ho o nové funkce, by byla lepší," prohlásil Sakai. Připomněl, že Sydney i Londýn také své původní velkolepé plány na olympijský stadion upravovaly. "To, že se objevil tento problém ve chvíli, kdy už byl zlikvidován starý stadion, je opravdu škoda," dodal.
    Hlavní součástí futuristického návrhu stadionu od Hadidové, který je přirovnáván k cyklistické helmě či k želvě, jsou dva mohutné oblouky, jež podle kritiků cenu stavby neúměrně zvyšují.
    Alternativní plán předložila před dvěma týdny architektonická firma vedená držitelem prestižní Pritzkerovy ceny, architektem Fumihiko Makim. Ten by se zmíněných oblouků vzdal a vytvořil by převážně nekrytý stadion "ve tvaru donutu" za zhruba 162 miliard jenů (32 miliard Kč).
    "Není to nic převratného. Je to stavba, která by mohla vzniknout kdekoli," řekl Maki agentuře Reuters. Jeden z představitelů ministerstva školství nicméně návrh zavrhl s tím, že není propracován do detailů a je "nerealistický". Jiní činitelé prohlašují, že odmítnutí designu Hadidové by poškodilo pověst Japonska a mohlo by vést až k právním sporům.
    Nový ministr pověřený organizací olympiády Endo je zkušeným politikem. Již 22 let je poslancem japonského parlamentu a působil také ve funkci náměstka ministra školství. Mezi svými koníčky jmenuje na prvním místě ragby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články