V Trmalově vile je nová expozice s nábytkem Jana Kotěry

Vložil
ČTK
02.06.2015 19:20
Praha

Jan Kotěra

Praha - V pražské Trmalově vile dnes otevřeli novou expozici věnovanou jejímu autorovi, architektu Janu Kotěrovi. Jmenuje se Kotěra - učitel bydlení a zaměřuje se na vilovou, interiérovou a nábytkovou tvorbu známého tvůrce. Soubor nábytku do ní zapůjčilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, jehož hlavní budova prochází rekonstrukcí.

    Expozice je sestavená z výběru ukázek nábytkových souborů pro konkrétní objednavatele, které doplňují dobové fotografie na textilních svitcích. Mezi exponáty jsou nábytkové části z Peterkova domu na Václavském náměstí, z bytu profesora dějin umění Karla Boromejského Mádla a dalších. Autorkou expozice je kurátorka Uměleckoprůmyslového muzea Daniela Karasová.
    Druhá část expozice seznamuje s vilami, rodinnými domy, koloniemi úřednických, dělnických a zaměstnaneckých domů, vyprojektovanými Janem Kotěrou ve dvou prvních desetiletích 20. století pro rodiny továrníka Tomáše Bati, učitele Františka Trmala nebo pro rodiny dělníků královédvorských železáren.
    Pro Trmala postavil Kotěra vilu ve Strašnicích v roce 1903. Je prvním z jeho pražských projektů rodinného domu, k vilám, které navrhl začátkem 20. století, patří ještě třeba Fröhlichova vila v Černošicích, Máchova vila v Bechyni či Suchardova vila s ateliérem v Praze. Trmalova vila je postavena v duchu anglické moderny, objevují se v ní ale i prvky české lidové architektury. Dnes je v budově muzeum Jana Kotěry, které provozuje agentura Foibos. Dům patří Praze 10.
    Brněnský rodák Jan Kotěra (1871 až 1923) absolvoval ateliér významného rakouského architekta Otto Wagnera ve Vídni a v roce 1898 přišel do Prahy. Od počátku se snažil, aby jeho stavby byly především účelné, bojoval proti přebujelé dekorativnosti historizující architektury té doby. Jako vysokoškolský pedagog vychoval řadu českých architektů první poloviny 20. století - například Bohuslava Fuchse, Josefa Gočára, Otakara Novotného či Kamila Roškota.
0 komentářů
přidat komentář

Související články