Domek pro hosty v norském Haugesundu od Saunders Architecture

Vložil
Petr Šmídek
02.06.2015 08:35
Todd Saunders
Saunders Architecture

Ve třicetitisícovém Haugesundu na jihozápadním pobřeží Norska navrhl původem kanadský architekt Todd Saunders malý dům pro hosty, který nepřesahuje plochu 15 m². Autor, který se před více než patnácti lety trvale usadil v norském Bergenu, svůj připisuje vlnu mini-domků jako následek celosvětové recese a globalizace. Podle Saunderse je úkol správně navrhnout malý domek stejně tak náročný jako projekt mnohonásobně větší stavby o rozloze 5000 m². S menším velikostí i rozpočtem by se neměla vytrácet vynalézavost a důvtip. Při navrhování menších staveb naopak máte daleko větší svobodu a je ideální pro začínající architekty.
Anglický název domu “Slice“ lze vyložit mnoha způsoby (zredukovat, rozkrojit, tenký plátek, odřezek). Stěžejní byla otázka, jak vytěžit z malého prostoru jeho maximum?
Interiér je rozvržen do tří vnitřních částí: ložnice, obývací pokoj a toaleta. Téměř dvojnásobnou plochu zaujímá venkovní terasa integrující okolní zahradu. Zatímco vnější plášť klínovitého segmentu domu představují černě natřené dřevěné latě, tak vykrojená terasa je obložena bíle natřenými prkny. Terasou navíc prorůstá dvojice švestkových stromů, které se starají o stinné klima, kde nakonec nechcete strávit jen příjemné odpoledne, ale také celou noc a začít zde nový den.
0 komentářů
přidat komentář

Související články